Иван Стамболов представя безмълвието, властта и цивилизацията в романа си “Златоустъ”

Иван Стамболов - Сула представи най-новия си роман „Златоустъ“, който пише в продължение на 7 години. Творбата представлява два разказа, които се преплитат един в друг - от една страна имаме исторически разказ, а от друга криминален, предаде репортер на БГНЕС.

Стамболов майсторски разказва за живота на Св. Йоан в историческата линия на романа. Авторът ни запознава с житието на Златоуст по изключително увлекателен начин. Втората част на романа е съвременна. В нея Стамболов разказва за писателя Христо Хаджирусинов, който заминава за няколко седмици в Света гора, за да завърши творбата на живота си - роман за Св. Йоан Златоуст.

Написването на романа има конкретен повод - събитие от преди 7 години, когато за рождения ми ден жена ми ми подари томовете на Явор Тулст. Тогава бяха излезли до 12-13 том, изчетох ги и много се впечатлих от начина на мислене и паралелите. Когато човек чете светите отци, винаги остава потресен от това как истинското мислене и истинските неща не се променят през вековете. Отне ми седем години да напиша романа си”, заяви пред БГНЕС Иван Стамболов след премиерата на новият му роман „Златоустъ“.

Стамболов подчерта, че колкото по-дълго се пише един художествен текст, толкова той е по-богат на впечатления на самия автор.

“Сюжетната линия на историческия роман е житието на Йоан Богослов - линейно. Започва от смъртта на баща му Секунд”, разкри той.

Авторът каза, че в книгата е застъпен и съвременен сюжет. “Съвременният сюжет е малко по-модерен. Започваме от това как Хаджирусинов отива да завърши книгата си на спокойствие и се натъква на редица убийства и престъпления, има ретроспективна част, в която научаваме кой е Христо Хаджирусинов”, отбеляза той.

По думите му основните теми, застъпени в романа са за безмълвието, за властта и за цивилизацията.

“Дали човек, когато има какво да каже, трябва да го направи или трябва да го премълчи. В крайна сметка поуката е ако имаш да кажеш нещо, трябва да го направиш, особено ако е за добро. Темата за властта е как двете власти - духовната и светската, трябва да бъдат в синергия и взаимодействие. Най-големият проблем на демокрацията е, че всеки може да оспори легитимацията на всекиго. За цивилизацията, късната Римска империя е космополитна, какъвто е днешният свят, тя е толерантна, развратна, наситена и богата”, обясни той.

Авторът каза, че мотото на книгата е цитат от Матея, а именно: “Ако чуете нещо на ухо, разпространявайте го от покривите“.

Стамболов разкри, че мечтата му е книгата да бъде разделена на два тома - Антиохия и Константинопол.

Пред БГНЕС редакторът на книгата Благовеста Касабова обясни, че първоначално се е изплашила, защото книгата е била доста обемна, но и същевременно, защото книгата е била съставена от две части - историческа и съвременна.

“В процеса на работа видях, че те се допълват, защото много неща в нравите и борбата за власт, не са се променили. Работих с удоволствие по тази книга”, отбеляза тя.

Касабова подчерта, че Стамболов с майсторство е разказал за живота на Йоан. “Мен ме зарадва това, че когато четох книгата си припомних, че от Освобождението насам, нямаме такъв тип роман”, добави редакторът на книгата. /БГНЕС