Иван Стамболов-Сула: ГЕРБ без Борисов e удобен за коалиране, Трифонов бързо ще се умори

Партийната система не е в никаква трансформация. Тя е такава, каквато е била винаги, просто се сменят етикетите. ГЕРБ в опозиция е реална перспектива. Без Борисов партията може да се окаже удобна за коалиране.

Очевидно Нинова не е вождът на БСП, но упорито отказва да го признае. Слави Трифонов бързо ще се насити и умори, после ще трябва да решава как да продължи нататък. Всички мераклии за властта вече ги познаваме. Може би последната седмица ще бъде по-интересна, ако пиарите крият в ръкавите най-сочните компромати за финала. Ще бъде грозно.

Това заяви в интервю за БГНЕС анализаторът и публицист Иван Стамболов – Сула.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст:

БГНЕС: Случва ли се трансформация на политическата и партийната система в България, на каква промяна всъщност ставаме свидетели?

Иван Стамболов-Сула: На такава, която се случва периодично. Недоволството се натрупва и то не непременно по обективни, а може и по субективни причини (човек рядко е доволен от живота си) и избирателите започват да се оглеждат за задморския рицар на бял кон, който ще накаже лошите и ще отприщи изворите, за да рукнат от чешмите мед и масло. Случвало се е няколко пъти. Самият Бойко Борисов дойде в такъв момент. Партийната система не е в никаква трансформация. Тя е такава, каквато е била винаги, просто се сменят етикетите.

БГНЕС: Кой е двигателят на тази промяна?

Иван Стамболов-Сула: Времето. Както казах, в политиката се натрупва умора. У хората се изостря желанието за промяна. Това желание винаги бива облечено в одеждата на стремеж към добро и справедливост, а това че тези неща не са били постигани при предишни опити, никой не помни. Но пък промяната е нещо хубаво, най-малкото защото отпушва някакво движение. Рискът е каква посока ще поеме това движение и докъде ще доведе. Никой не е по-голям от Системата. Дори Великата френска революция срещу монархията в крайна сметка доведе до империята на Наполеон. Е, има и други фактори, но надали заслужават да ги наричаме „двигатели“. Всеки, който инвестира достатъчно голямо количество пари в политика, е някакъв вид двигател. Но няма толкова голяма сума пари, която да промени историята. Парите само следват историята и се възползват от нея, но не я пишат. Историята се пише сама.

БГНЕС: Ще се задържи ли възходящият тренд на т. нар. партии на протеста (ИТН, ДБ, ИСМВ)?

Иван Стамболов-Сула: Вероятно има хора, които знаят това, обаче аз не съм сред тях. Но със сигурност не виждам логика. Няма логика тези партии да имат изобщо някакъв рейтинг, с изключение може би на ДБ, която все още се свързва с някакви останки от старата десница. Няма логика да имат някакъв рейтинг, но все пак имат, при това не лош. Дали ще е възходящ? Според мен не и извън рамките на процент-два. Но пак казвам, че не съм аз този, който да прави подобни прогнози. Ще става каквото има да става. В такива моменти няма правила. Избирателят става напълно ирационален.

БГНЕС: Утопия или реалност е управленската алтернатива на ГЕРБ?

Иван Стамболов-Сула: Очевидно реалност. Пък и за ГЕРБ е по-добре да останат в опозиция. Предстоят няколко сериозни решения и комуто се наложи да ги вземе, ще ги вземе с цената на големи части от политическия си живот. Да споменем само Македония и „Марица-Изток“ и да не говорим повече. На когото се падне да финализира решението на тези проблеми, той ще изгори, за да свети. Струва ми се, че Борисов си е направил сметката и е видял, че не е изгодно той да е в тази роля. Така че ГЕРБ в опозиция е реална перспектива. Друг е въпросът как ще изглежда новата управленска коалиция и колко време ще просъществува. Имайте предвид, че личностите, които сега ви навиват да гласувате за тях, ще претърпят драматична метаморфоза, след като влязат във властта. Така е било и така ще бъде.

БГНЕС: Слави Трифонов ли държа ключа за съставянето на следващия кабинет?

Иван Стамболов-Сула: Не, но може би представлява онзи, който го държи. Ние, разбира се, не знаем кой е той и дали изобщо е конкретен човек, който може да бъде посочен и да се каже за него: той е! Мисля, че няма човек, който еднолично да държи ключа към властта и то не само в България, но и навсякъде по света. Такива са времената – на колективи, а не на личности. Слави Трифонов бързо ще се насити и умори, после ще трябва да решава как да продължи нататък.

БГНЕС: Докъде може да стигне спадът при ГЕРБ? Може ли да се стигне до срив?

Иван Стамболов-Сула: Отново въпрос, чийто отговор няма как да знам. Предполагам обаче, че няма да пада кой знае колко повече, освен ако не се случи нещо драстично. ГЕРБ ще продължи да бъде фактор в политиката може би още дълго и няма да изчезне като, да речем, НДСВ, зарязано от лидера си. Тук въпросът е възможен ли е ГЕРБ без Борисов. Мисля, че е възможен, но предстои да видим. Нещо повече, един ГЕРБ без Борисов може да се окаже удобен за коалиране за всички, които и сега го желаят, но не могат да си изкривят душата чак толкова. Въпреки че Борисов далеч не е онзи демон, който го изкарват. Със сигурност търпи щети за събития, за които дори не е знаел.

БГНЕС: А при БСП? Такъв процес вече се наблюдаваше на предходния вот.

Иван Стамболов-Сула: Там проблемите са двояки – идеологически и лидерски. Очевидно Нинова не е вождът на БСП, но упорито отказва да го признае. В идеологическо отношение социалистите са на практика една дясноконсервативна партия, но не смеят да обяснят това на избирателите си, в чиито глави все още гърми Интернационалът. Тази налудност и в бъдеще ще носи много проблеми за БСП, но социалистите трябва да са готови да плащат за греховете си.

БГНЕС: Как ще се отрази на ДПС ситуацията около санкциите, наложени срещу Делян Пеевски по глобалния закон „Магнитски“?

Иван Стамболов-Сула: Никак, струва ми се. Както виждате, те вече се отрекоха от него, както и родната му майка. ДПС е интелигентна корпорация, която поне досега е успявала да оцелее при всякакви предизвикателства. Другите партии ги мразят, защото все не успяват да са като тях, въпреки неистовото си желание. Чувал съм, че с ДПС се работи добре (защото освен медийните крясъци, от време на време трябва да се върши и някаква работа) и нека е така. От това светът не става ни повече, ни по-малко справедлив.

БГНЕС: Каква предизборна кампания наблюдаваме до този момент?

Иван Стамболов-Сула: Аз не я наблюдавам много старателно, защото не ми е интересна. Всичко, което може да се каже вече сме го чули. Всички мераклии за властта вече ги познаваме. Може би последната седмица ще бъде по-интересна, ако пиарите крият в ръкавите най-сочните компромати за финала. Ще бъде грозно. Но пак има два варианта: или грозно и възбуждащо, или грозно и скучно. /БГНЕС

Категории:

Тагове: