Иван Таков: НС на БСП заседава без кворум, отново потъпква собствения си устав

„Националният съвет на БСП заседава без кворум. Най-тясното ръководство отново потъпква устава. Наказват градската организация в София за това, че имат мнение и заради блестящите резултати на местните избори". Това заяви общинският съветник от групата на БСП в София Иван Таков, чието бъдеще в партията се дискутира в момента, предаде репортер на БГНЕС.


„Националният съвет на БСП в този състав нищо не може да реши, защото доказано нямаше кворум въобще да започне. За пореден път най-тясното ръководство потъпка Устава, и заседанието започна без да има кворум", смята Таков.

Той коментира, че ако се започне с дискутиране на пълния отчет на изборен цикъл в София, това би било потъпкване на всички уставни норми и от това се опасява най-много. „Това означава пълно обезглавяване на всички организации в София - това са повече от 5 000 човека, които преди европейските избори ще бъдат отново хвърлени във вътрешнопартийни драми. Тъкмо бяхме обединили цялата градска организация заедно с хоризонталните движения на жените, на младежите и на ветераните, и сега отново тази разправа води към мисълта, че някой иска да саботира цялата партия и успехът й на евроизборите", коментира Таков, след което уточни, че за това действие са настояли председателят на БСП и нейното най-тясно ръководство.

Иван Таков подчерта, че според него действията спрямо общинските съветници на БСП в София са наказания заради това, че те имат собствено мнение и, че са се представили блестящо на местните избори, „Ревността е много голяма, и след като не успяха да подчинят градската организация, ще я обезглавят. Това е изключително тъжно и е саботаж не само към градската организация, но и към цялата партия", категоричен е общинският съветник в София.

Таков отбеляза, че имат много работа в общинския съвет и по предстоящите евроизбори. „Вместо да се занимаваме с важната работа по СОС, той три месеца не работеше, сега хвърлят цялата градска организация отново да се занимава с вътрешнопартийни проблеми. Докато продължаваме по този начин, БСП само ще върви надолу", смята Таков.

Общинският съветник коментира, че сега да се занимават с отчетноизборна дейност 2 месеца при положение, че и без това такъв отчет предстои скоро е безумно. „Това е саботаж на партията и то от най-високо ниво", добави Иван Таков.

Той обясни, че в дневния ред на Националния съвет на БСП освен решение дали да се свали доверието към общинските съветници в София, то има и платформа за явяване на европейските избори.

БГНЕС припомня, че съветниците от БСП подкрепиха кандидатурата на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" Цветомир Петров за председател на СОС, вместо да издигнат и подкрепят свой кандидат, както бе спуснато от партията. Причина за сваленото доверие от страна на ръководството на партията бе, че подкрепилите новия председател на СОС вече "не представляват партията".

От "Позитано" 20 обявиха, че категорично се разграничават от действията на общинските си съветници, които подкрепиха тази кандидатура.

След реакцията на ръководството на БСП, множество районни организации в столицата разпространиха декларации, в които заявиха, че не приемат свалянето на политическо доверие от общинските съветници от страна на Изпълнителното бюро, и изразяват категоричната си подкрепа за представителите на местна коалиция "БСП за България" в Столична общината, както и на ръководството на Градския съвет на БСП в София. /БГНЕС