Апелативният спецсъд гледа мярката на шефа на "ТАД Груп"

Днес Апелативният спецсъд гледа мярката за неотклонение на собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров, предаде репортер на БГНЕС.

"Нищо не съм поръчвал", каза Тодоров в отговор на въпрос поръчвал ли е нещо на хакера Кристиян Бойков. “Не мога да коментирам в момента”, заяви Тодоров. Той посочи, че не го притеснява нищо, просто иска да мине следствието, междувременно Бойков се появи в съда.

Очаква се се защитата на Тодоров да поиска служителят на "ТАД Груп" Кристиян Бойков да бъде разпитан, преди съдът да се произнесе за мярката за неотклонение.

По-рано от държавното обвинение внесоха нови доказателства срещу собственика на "ТАД Груп", с които той и адвокатите му се запознаха преди делото.

БГНЕС припомня, че фирма "ТАД груп", чийто собственик е Тодоров, е заподозряна за хакерската атака срещу НАП. Изтичането на данни след хакерската атака на сървърите на НАП засегна около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.

Миналата седмица Тодоров беше задържан на Летище София, а след това - освободен от спецсъда срещу гаранция от 100 хиляди лева. Прокуратурата протестира мярката за неотклонение парична гаранция. Вече стана ясно и че защитата на собственика на „ТАД Груп” иска намаляване на гаранцията му. Обвинението на Тодоров е за кибертероризъм.

Oт прокуратурата разпространиха част от доказателствата, събрани по делото. Това доведе до нов теч на лични данни. В разпространения имейл от обвинението не бяха заличили ЕГН-та.

Извън ареста са и другите двама обвиняеми - търговският директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. /БГНЕС