Иванишевич: Грешно е да се мисли, че Новак е лидер на антиваксърско течение

Горан Иванишевич отвърна на критиците, които твърдят, че Новак Джокович е лидер на антиваксърско течение. Сърбинът бе депортиран преди Аустрелиън Оупън през януари поради неваксинирания си статут. Имиграционният министър на Австралия Алекс Хоук заяви, че решението за повторно анулиране на визата му се базира на опасения, че Ноле може да предизвика антиваксърски сантименти.

Новак Джокович (л) и Горан Иванишевич (д).

21-кратният шампион в турнирите от Големия шлем по всяка вероятност ще пропусне и Ю Ес Оупън следващия месец. Американската тенис асоциация (ЮСТА) потвърди, че ще следва правилата, поставени от местното правителство, според които не може да се влезе в страната без ваксина срещу Ковид-19. Джокера наскоро изрази надежда, че правителството ще промени позицията си.

Иванишевич, който е треньор на Джокович от 2019-а насам, заяви, че е „грешно“ сърбинът да бъде определян като водеща фигура сред антиваксърското общество. „Не знам за влизането на Ю Ес Оупън, трудно е. Повече съм оптимист, че ще получа покана и ще спечеля в Умаг, отколкото че ще го допуснат на Ю Ес Оупън. Те не изискват ваксинация там, но като страна са затворени за неваксинираните, засега той не може да влезе в страната. Уважавам го и го ценя, той взе решение, което няма да промени. Когато го провъзгласяват за лидер, да има лошо влияние върху хората, това е грешно. Той не иска да се ваксинира, не иска да го вкарва в тялото си и никога не е казвал на други да не се ваксинират. Уважавам и подкрепям решението му“, коментира шампионът на Уимбълдън от 2001 за хърватския вестник Slobodna Dalmacija преди турнира в Хърватия тази седмица.

Иванишевич заяви, че Джокович и екипът му са били „тероризирани“ от критиците заради неваксинирания статут на световния номер 7. „Надявам се тези решения да бъдат променени. Хората, които са заразени в Австралия, Ролан Гарос и Уимбълдън не значат нищо за никого. Има толкова много противоречия, аз бях ваксиниран, не е проблем за мен, но…в продължение на две години и половина те ни тероризират, когато си инфектиран все едно имаш краста, изхвърлят теб и отбора ти. Бяхме на стената на срама“, завърши хърватският треньор. /БГНЕС