Иванка Колчакова разказва чрез картини фрагменти от един древен език

Тази вечер представям една изложба, която много съм мечтала.

Това са символи от различни култури, които има в Южна Америка, в Мексико, в Ориента, в България, в Русия, които ги има в текстила, бижутерията, в керамиката и хората са вярвали, че те имат защитна функция, т.е., че предпазват семейството от беди, че носят късмет.

Символи, които са свързани с вечността, които показват рода, мъжкото и женското начало, като на места съм импровизирала, т.е. съм вплела в измислица моя, чрез която да отпусна душа.

Това каза в интервю за БГНЕС художничката Иванка Колчакова по повод новата си изложбата „Фрагменти от един древен език“.

Една от картините представя соларния символ, за който художничката обясни, че е бил важен за хората още преди християнството и е бил изключително свързан с живота и ежедневната им дейност.

Иванка Колчакова

„За мен е важно публиката, когато наблюдава картините, да усети енергията на това, което е нарисувано“, отбеляза тя и допълни, че изборът на цветове се случва интуитивно.

Изложбата се осъществява със специалната подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии“, като картините са общо девет на брой. „В продължение на шест месеца са правени, благодарение на тази инициатива на Национален фонд „Култура“. Тя ми позволи да осъществя тази изложба, тъй като аз от дете се интересувам от различните идентичности в религиите по света и от тези символи, които се повтарят, и това винаги ми е било много интересно и вълнуващо“, разказа още художничката.

Ваня Колчакова рисува от 12-годишна възраст, а любовта ѝ към изкуството се ражда в училище от нейните преподаватели, които среща по пътя на развитието си. Художничката още от дете винаги е търсила креативен начин, по който да се изрази. „Аз много обичах да танцувам, много исках да стана художествена гимнастичка“, разказа тя. Това обаче не се случва, но за сметка на това завършва Професионалната гимназия по изобразително изкуство „Николай Руменов“, след това „Терапия“ в Академията, както и „Филмова и телевизионна режисура“ във Варненския свободен университет. А в момента работи като преподавател по изобразително изкуство в 60-о ОУ. „И тук, в това ателие, където имаме ателие за деца и ги насърчаваме. Ние се казваме „Досами“, което означава „непосредствено един до друг“. Идеята е да си общуват хората и да срещат професионални художници, и да се докосват до творчеството им, т.е. да има общуване, което да бъде обмен“, заключи художничката./БГНЕС