Иванов: Малките ВЕИ производители нямат основания за протести

Малките производители на ВЕИ енергия, които протестират пред МС, нямат никакво основание. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов, чиято оставка беше поискана заедно с тази на енергийния министър Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

„Зелените“ мощности от вятър и слънце са изградени с европейско финансиране в размер до 70% от общата стойност. След това тези производители са подали заявление и са поискали преференциални цени за изкупуване на произведения ток. Същевременно големи производители са изградили подобни паркове със собствени средства и кредити. След като тази практика е продължила 2-3 години, ЕК заяви, че ще започне наказателна процедура срещу България заради нарушаване на принципа, че не се допуска двойно субсидиране - от една страна по Програмата за развитие на селските райони, а от друга страна получават висока преференциална цена, разясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

При това положение не КЕВР, а НС гласува на 24 юли 2015 година, добилия популярност „Параграф 18“, с който се променят условията за тези малки ВЕИ производители, припомни още Иванов. „КЕВР няма отношение за това, че има такова законова прилагане. Ако комисията излезе с решение, различно от това, което е записано в закона, това означава, че ние нарушаваме законите на страната“.

„След като ЕК казва, че има двойно субсидиране, не виждам техните основания за протести“, категоричен е Иванов и припомни, че дори Конституционният съд излезе с решение, че въпросният „Параграф 18“ съответства на законодателството.

Председателят на КЕВР призова протестиращите, ако имат данни, че някой голям собственик на фотоволтаичен парк по някакъв начин е субсидиран нерегламентирано с държавни средства, незабавно да подадат сигнал. „Твърдя, че в рамките на нашите правомощия, третираме всички дружества, които попадат в параграф 18, останалото е само твърдения“, смята Иванов. /БГНЕС