Иванов: Ще предложим на ГЕРБ и ПП ротация за председател

Имахме заседание на групата, на което обсъдихме ситуацията, която очевидно е изключително вредна, защото не може да започне да работи парламента. Ние сме внесли един пакет закони. България има нужда бюджет, има нужда от приемане на закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост като минимум и от тази гледна точка утре на Председателския съвет, който е свикан, ние ще отидем с предложение, което предлага да излезем извън политическата логика на излъчване на председател. Да уточним една програма минимум от задачи, които са най-спешни и на тази база да постигнем ротация между номинацията на двете политически сили.

Това каза пред журналисти в парламента Христо Иванов от „Демократична България“, предаде репортер на БГНЕС.

„Има такъв модел в Европейския парламент. Как точно, на какъв период и т.н. е въпрос на техника и на обсъждане, но това позволява решението да бъде вече не на база политическа търпимост или нетърпимост, а просто на необходимостта да се свърши някаква работа“, подчерта Иванов.

По думите му такова решение би трябвало да включва като минимум поне временни бюджетна и правна комисии, така че докато и ако се формира политическо мнозинство в парламента, да може да се върши някаква работа.

„Целта ни е да отпушим чисто процедурно или поне да предложим някаква формула, за да можем да вървим напред“, заяви Иванов и уточни, че това предложение ще бъде отправено само към първите две политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП. /БГНЕС