Ивермектин срещу коронавирус? В никакъв случай!

Защо толкова много американци купуват лекарство, което се използва за лечение на коне? И как това е провокирано от пандемията от коронавируса?

Коронавирусът накара хората да правят някои наистина луди неща, пише „Джерусалем Пост”.

Магазин в Лас Вегас обяви, че ще позволи на клиентите да купуват това лекарство, само ако купувачът представи снимка, на която позира с коня си.

Магазините за храни за домашни любимци в Щатите отбелязват значително увеличение на търсенето на ивермектин - лекарство, което изчиства чревните паразити при конете. Персоналът в магазините беше озадачен, докато не започнаха да осъзнават, че хората използват лекарството срещу коронавирус.

„Ню Йорк Таймс” съобщи миналата седмица, че Грегъри Ю, лекар от спешна помощ в Сан Антонио, получава десетки запитвания всеки ден от своите пациенти, някои от които са ваксинирани срещу коронавирус, а други настояват да ги лекува с Ивермектин.

Между другото, това лекарство е тествано като възможно за лечение срещу коронавирус, но със смесени резултати.

Според изследователи от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), през последните седмици се наблюдава рязък ръст на рецепти за Ивермектин, който достигна своя връх от над 88 000 на седмица в средата на август.

Ивермектин е рекламиран от противниците на ваксинацията, които го описват като чудодейно лекарство, но няма достатъчно официални данни в подкрепа на техните твърдения. Един мета-анализ, който показа положителни резултати за ефекта от лекарството при лечение на ковид, беше спрян по искане на авторите, след като беше установено, че част от проучванията съдържат неверни данни.

Въпреки че лекарството, открито през 1975 г., е одобрено и предписано за изкореняване на много паразити при хора като въшки и краста (и дори спечели на своите изобретатели Нобелова награда през 2015 г.), обичайната употреба на Ивермектин е за лечение на животни.

Най-големият риск е приемането на твърде висока доза; има документирани случаи на хора, приемащи доза 10-15 пъти по-висока от препоръчителната за хора. Причината за предозирането е, че това е лекарство, предназначено главно за лечение на коне, които имат много по -голяма телесна маса от хората. /БГНЕС