Ивет Горанова е олимпийска шампионка

Ивет Горанова спечели олимпийска титла в Токио, след като триумфира в турнира по карате, категория кумите до 55 килограма.

Това е първа олимпийска титла за България от 2008 година насам, когато Румяна Нейкова стана шампионка в гребането.

Във финала на надпреварата 21-годишната българска каратека победи украинката Анжелика Терлюга с категоричен резултат - 5:1. По този начин Горанова стигна до титлата, след като спечели всички си пет мача в надпреварата днес.

Преди това в полуфиналите Горанова победи австрийката Бетина Планк с 4:3. Българката започна по-уверено срещата си с Планк и с три добри атаки натрупа преднина от три точки, но малко преди края Планк успя да изравни с едно точно действие. Малко след това Горанова си върна преднината с добра контраатака, след което удържа аванса си в последните секунди, за да стигне до ценния успех.

В груповата фаза на турнира Горанова записа три поредни победи от три мача. На старта българката надви тайванката Цуюн Уън с 5:2 в оспорван мач от група А, след което категорично надигра световната номер 1 Серап Озчелик от Турция с 5:1. В последния си двубой Горанова победи иранката Сара Бахманаяр с 5:2 за трети пореден успех.

"Не мога да опиша какво усетих, краката ми трепереха на стълбичката, не можех да контролирам емоциите си. Незабравимо изживяване", сподели щастливата Ивет Горанова пред БНТ, след като спечели първи златен медал за България на Олимпийски игри от Пекин 2008 насам.

Горанова триумфира в олимпийския турнир по карате в Токио, категория кумите до 55 килограма, след като записа пет победи от пет мача днес. "Сега е моментът да празнувате за медала, ние го направихме, успяхме, толкова години, толкова лишения, и най-накрая сме на върха. Искам да благодаря на първо място на мотивационния ми коуч Моузес Малока, както и на всички от Българската федерация по карате и на Олимпийския комитет. Наистина много лишения, много труд, много емоции преживях и постоянно се опитвах да съм на върха и да не обръщам внимание на всякакви негативни енергии", каза Горанова след церемонията по награждаване.

"Това ми беше най-голямата цел в живота и аз успях да го направя. Ноември месец има Световно първенство, отиваме за златен медал и там. Подкрепяйте българския спорт, нашите усилия и лишения, всеки един от българския отбор е дошъл тук за златото. Единствено мога да благодаря на треньора ми, ако не беше той, това нямаше да се случи", каза още тя.

Треньорът на Горанова Ангел Ленков също изрази радостта си от голямото постижение. "Много съм щастлив, искам да благодаря на Ивет, с нея минахме едно невероятно пътешествие, което продължи много време, още откогато тя започна да тренира карате, последните две години и половина олимпийски цикъл и завърши по един невероятен начин. Всички си заслужаваше, всичките усилия, лишение, всичко си заслужаваше. Аз съм ѝ казал, че трябва да стане световна и европейска шампионка, тези две титли липсват, след това може да мисли за спиране. Ще има още медали за България", коментира той.

Така България вече има пет медала от Олимпийските игри в Токио - злато на Горанова, сребро на Антоанета Костадинова в спортната стрелба, два бронза за Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата, както и сигурен медал за боксьорката Стойка Кръстева, която в събота ще се бие във финала на категория до 51 килограма. /БГНЕС

Категории: