Ивет Горанова награди 14 основоположници на традициите в каратето в България

Олимпийската шампионка по карате Ивет Горанова връчи почетни плакети за цялостен принос на 14 отличили се основоположници на традициите на каратето в България, предаде репортер на БГНЕС. Това стана на церемония в зала "Асикс Арена", когато беше официално открито и Държавното първенство по олимпийско карате за всички възрасти, организирано от Българската Национална Федерация Карате (БНФК).

Ако не бяха тези хора, нямаше да сме толкова каратеки тук на едно място. Нямаше да го има, общо взето, този прекрасен спорт в България. Трябва да сме благодарни най-вече на тях, защото те са миналото, ние в момента сме настоящето и нашата задача е да продължаваме да го разпространяваме това нещо, а тези деца, които седяха срещу мен, са бъдещето. Ние трябва да ги подкрепяме и да им помагаме да вървят напред. Пожелавам на Федерацията на първо място да има един голям екип от много хора. За един успех е важно да има съвкупност от хора, които работят за една мечта. Пожелавам да има още повече деца, които обичат още повече този спорт и дават всичко да има резултати и тази Федерация да има все повече успехи“, започна Горанова пред медиите.

Горанова (л) награди 14 основоположници на каратето в България.

Това най-много ме зарежда в интерес на истината – децата, защото аз виждам в очите им едно вдъхновение, как аз за тях съм наистина пример и човек, който те искат да станат. Аз в момента се опитвам да дам всичко от себе си, да им говоря всичко, което мога, за да могат един ден да имат повече успехи от мен, да спечелят две, три олимпийски титли. Децата са много интересни, когато разговарям с тях, задават много въпроси, много от тях съм забравила, други са много смешни – но тези въпроси са истински и те искат да са на моето място“.

Олимпийската ни шампионка коментира и това, което й предстои. „Подготовката тече от много отдавна, направих вече няколко контролни състезания, няколко подготвителни лагера. След 10 дни имаме Световна лига в Португалия, която е част от подготовката ми за Европейското първенство края на май, то ми е най-важното, и също така Световните игри юли месец. Това са ми двете най-важни състезания за тази година, тях съм определила, целта ми е на тях формата ми да е в най-високата точка“.

Държавното първенство по олимпийско карате е за всички възрасти.

Горанова алармира, че от четири месеца Федерацията по карате е без финансиране и подготовката й не тече гладко. „Не мога да кажа, че подготовката ми минава по най-гладкия начин, все пак бюджет нямаме, финансиране, което още повече усложнява подготовката, това го чухме и от други спортисти, които се оплакаха от това нещо – имаме и много ангажименти, които аз трябва да ги извърша, защото съм на това ниво. Всичко това ме разсейва, но се опитвам да не губя концентрацията си с други странични неща. С нашата федерация нямам идея дали се е провел разговор, но вече четвърти месец сме без бюджет – нямам лоши чувства към правителството, но това изнервя ситуацията, нас самите, вкарва се притеснение, защото наближава най-важното състезание края на май. Просто искам нормалните условия, за да си проведа подготовката по най-добрия възможен начин“, завърши тя.

С този национален шампионат БНФК отбелязва и 30 години от създаването си. Българска Национална Федерация Карате е създадена през 1992 година. Тя е член на WKF, EKF, KFB и обединява признатите от Световната карате федерация стилове "вадо рю", "годжу рю", "шито рю" и "шотокан". В БНФК членуват 89 клуба и това я прави една от най-големите по численост в страната. Общият брой на занимаващите се с карате в България е над 15 000 души. /БГНЕС