Иво Хаджимишев: Целият живот на Петър Увалиев беше посветен на България

Хората от калибъра на Петър Увалиев – всеки от тях има своите лични качества и приноси. Увалиев беше един от големите интелектуалци на своето време. Вече след толкова много години, сред които той не е между нас, виждаме, че той остава, той е непроменима величина. Много рядко се срещат такива родолюбци като него. Целият му живот всъщност беше посветен на България. Това заяви в интервю за БГНЕС фотографът и журналист Иво Хаджимишев.

Петър Увалиев /1915-1998/

Той изтъкна, че след като са били събрани писанията, репортажите и изказванията по BBC на Увалиев, е станало ясно колко голяма всъщност е тяхната стойност.

„Не бива да забравяме също така неговият голям труд за Търнър, който беше издаден 80-те – 90-те години на миналия век и на български. Той е продукт на онова време, на истинското знание, не на YouTube, не на тези полезни, но може би непълни енциклопедии. Той беше един енциклопедист в истинския смисъл на думата. Когато говореше за нещо конкретно, се усещаше, че той познава темата, познава човека, познава явлението, не така през интернет, а издълбоко. Това беше нещо, което силно ме впечатляваше у него – жаждата за знание в един автентичен, истински вид. Това рядко се вижда“, каза още фотографът.

По думите му Увалиев е бил човек, който се е изявил на еднаква висота в много области – започва като дипломат, после е бил в немски пленнически лагер. След това влиза в новата българска дипломация, а по-късно емигрира в чужбина.

„Обстоятелствата го принуждават да остане там физически, но сърцето и душата му винаги са били в България. Той беше истински патриот – не от типа на този, който се тупа в гърдите и скача в басейна, изплисквайки всичко наоколо. Увалиев беше истински човек, който осъзнато обичаше България заради духовността на хората, които са я създавали и са живели в тази държава. Времето се промени, вече много рядко се срещат такива хора. Той беше човек, който и в емиграция е градил образа на България, изграждал е и е пазил добрия неин образ, независимо от политическата конюнктура, в която се е намирал в момента“, допълни Хаджимишев.

Запитан кой е споменът с Увалиев, оставил най-трайно впечатление у него, фотографът сподели, че по време на първите им срещи януари-февруари 1969 г. двамата са осъществили специфична духовна връзка – Хаджимишев е гледал на света с широко отворени очи и това е било забелязано от Увалиев.

„Той ми каза – не си помисляй да емигрираш, защото се обричаш на една голяма самота. Всеки човек трябва да живее там, където му е мястото – в своето Отечество.“, отбеляза фотографът.

Иво Хаджимишев

На 12 януари се навършват 107 години от рождението на българския интелектуалец Петър Увалиев. Той има забележителна кариера като дипломат, а професионалният му път го води в нашите представителства в Рим, Лондон и Прага.

Работил е заедно с Георги Марков в българската секция на Би Би Си, но големите му любови остават киното и театърът. Заедно със съпруга на София Лорен - Карло Понти - основават продуцентска компания и работят с легенди като Марсел Паньол, Джордж Бърнард Шоу, Антъни Аскуит, Микеланджело Антониони. Увалиев е носител на наградата "Златно перо" от Съюза на българските журналисти и почетен доктор на Софийския университет. /БГНЕС