Иво Писанов: Глобите стават видими в системата на МВР след връчване

До края на седмицата се очаква да заработи системата за административно-наказателна дейност на Пътна полиция на всички гранични пунктове в страната. В момента тя работи експериментално на ГКПП Калотина. Всички пътници и водачи, и техните спътници, които подлежат на граничен контрол, ще бъдат проверявани дали имат неплатени или невръчени глоби. Това каза за БГНЕС инспектор Иво Писанов от отдел „Пътна полиция“към Главна дирекция „Национална полиция“.

„Пътниците в автобусите подлежат на граничен контрол. По време на него, ако има задължения или невръчени електронни фишове, ние ще им ги връчим и с това приключва всичко спрямо пътниците. Дори да има някой с неплатени глоби, то той ще може да продължи по пътя си“, обяснява Писанов и подчертава, че извършваният контрол от тях няма да води до удължаване на престоя на автобуса на ГКПП.

Не това обаче ще се случи с водачите, за които се установи, че имат неплатени глоби.

„Те няма да могат да продължат като водачи и ще им бъде отнета шофьорската книжка, а ако са собственици на автомобила, той ще бъде спрян от движение“, обяснява процедурата Писанов.

На въпрос на БГНЕС колко са били проверени от началото на акцията, инспекторът посочва, че при проверките са установени около 3700 души, които са имали задължение или е трябвало да им бъдат връчени административно-наказателни документи.

„Връчени са около 3000 ел. фиша на стойност около 500 000 лв. На пос терминала на ГКПП Калотина са заплатени около 900 ел. фиша и наказателни постановления на обща стойност около 63 000 лв.“, съобщи той.

Писанов подчерта, че в рамките на вчерашния ден, на територията на цялата страна, само през пос терминални устройства, са заплатени глоби на стойност около 190 000 лв.

В отговор на въпрос на БГНЕС Иво Писанов пояснява, че глобата става видима за хората в електронната система на МВР, едва когато бъде връчена на водача, извършил нарушението, а това се случва по няколко начина – по пощата, при спиране за проверка по пътищата, а вече и на граничните пунктове.

„Ако извършите нарушение, т.е. ако карате с превишена скорост и ви снима камера ви се издава ел. фиш. Този електронен фиш, за да стане дължим трябва да ви се връчи. След като ви се връчи имате 14 дни, в които може да го заплатите на 70% от стойността, която е. Също така в 14 дневен срок може да обжалвате фиша или да попълните декларация в 7 дневен срок, в която да посочите кой е управлявал превозното средство, като приложите и копие от свидетелството му за управление“, обяснява инспектор Писанов и добавя, че след това започва да тече едномесечен срок, в който нарушителят има право да заплати глобата си в пълен размер.

„След този едномесечен срок незаплатените задължения, ако ви спрем на пътя ще ви отнемем книжката и ако сте собственик на автомобила ще го спрем от движение“, казва още той./БГНЕС