Изабел Немечек представя героите от "Нови глинени истории"

„Нови глинени истории“ – така авторът Изабел Немечек е озаглавила новите си 34 керамични скулптури, които показват предимно приказни герои и по-малко градски. От днес те могат да бъдет видени в галерия „Париж“.

Пред БГНЕС Немечек разказа, че посетителите ще могат да видят продължението на миналогодишните „Глинени истории“ и затова в нея са включени нови герои.

„Много пъти идеите ми идват спонтанно и започвам да ги правя. Много пъти също почвам да правя едно нещо, а то излиза друго. Имам пример с една котка, която после стана слон. Така се получава понякога. Друг път черпя от самия живот – виждам нещо на улицата, някой облечен интересно, някои цветове ме заинтригуват и после ги вкарвам във фигурата. Много обичам да правя клоуни, защото там имам голяма своблода да си пусна въобръжението. Там хората нямат специални очаквания“, разказа тя.

Авторът подчерта, че нейните клоуни са различни, но винаги весели. Чудатите фигури от глина се пекат в пещ един път. „Като се изпекат са чисто бели, след това се глазират и още веднъж се пекат. Това всъщност се нарича керамика, след което вече изделието е готово“, обясни процесът по материализиране на идеите ѝ, които излизат от ръцете ѝ.

Сред фигуркките са момче и момиче, които седят на луната, а той ѝ поднася всички звезди на небето, другаде пък влюбеният кавалер свири на флейта на своя слушател, а отгоре изведнъж се спуска със своя син балон един замечтан младеж. Малкият принц пък едвам удържа своите птици, за да не отлети с тях, рибарят пуши уморено лула на лодката си, заекът бърза нанякъде със своята тротинетка, а клоуни безгрижно си вървят пъхнали ръце в широките си панталони.

В навечерието на празниците фигурите могат да се превърнат в един ориганален подарък.

„Хората ги купуват и за себе си, и за другите. Те са пъстри и носят настроение, радост“, каза още Изабела Немечек.

Тя разкри, че нарочно не е включила в изложбата си темата за COVID-19, защото не иска да постави най-видимия външен белег на времето – маската, върху някой от приказните си герои.

Въпреки трудното време за всички, тя твърди, че се справя и е доволна от това как ѝ се получават нещата и като творчество, и като финансова свобода. Като истински творец, тя не обича да работи по поръчка, а да сътворява нещата така, както ги чувства.

Срещата с приказните герои ще бъде възможна до 8 януари 2021 година в галерия „Париж“. /БГНЕС