Избирателите в Германия дадоха сили на малките партии

Социалдемократът Олаф Шолц е сигурен, че след изборите за Бундестаг, СДП ще получи мандат от избирателите. Кандидатът на ХДС/ХСС Армин Лашет говори в края на изборния ден за „коалиция на бъдещето“.

Лидерът на социалдемократите в Германия Олаф Шолц е сигурен, че неговата партия ще получи мандат за съставяне на правителство.

На парламентарните избори в Германия Социалдемократическата партия на Германия (СДП) излиза напред с минимална разлика, набирайки 25,7% от гласовете, а блокът на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) печели 24,1%. Това показват предварителни резултати от проучване, проведено от социологическата служба Infratest dimap, направено по поръчка на телевизионната и радиокомпания ARD.

На трето място преди окончателното преброяване на бюлетините са Съюз 90/Зелените с 14,8% от гласовете, Свободната демократична партия (СДП) с 11,5% и популистката Алтернатива за Германия с 10,3%. Левицата също влиза в парламента, с 5% от вота на избирателите.

Избирателна активност на изборите за Бундестаг в Германия може да достигне 76%, според прогнозите на социологическото проучване на Infratest. На предишните парламентарни избори през 2017 г. избирателната активност беше 76,2 процента.

След затварянето на урните в неделя вечерта и двамата основни претенденти за поста канцлер на Германия - Олаф Шолц и Армин Лашет - обявиха готовността си да сформират ново германско правителство и то преди Коледа. 63-годишният кандидат за канцлер от Социалдемократическата партия на Германия Шолц заяви пред ликуващите си привърженици в централата на партията: „Много германски граждани гласуваха за СДП, защото искаха смяна на правителството и следващият канцлер на тази страна да се казва Олаф Шолц".

Блокът на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), чийто кандидат за канцлер е Армин Лашет, печели 24,1%

Според социалдемократа резултатите показват необходимостта от изпълнение на всички обещания, дадени по време на предизборната кампания. „Сега чакаме окончателните резултати от изборите, но след това ще се захванем за работа“, каза Шолц.

Армин Лашет, кандидат от управляващия консервативен блок на Християндемократическия и Християнско -социалния съюз, заяви, че ще направи „всичко възможно, за да формира федерално правителство начело“ с ХДС/ХСС. Според Лашет, всеки глас, подаден за тези партии, „е глас срещу ляво федерално правителство“.

"Германия сега се нуждае от коалиция на бъдещето, която ще модернизира страната ни", каза той. В такъв съюз, според Лашет, всеки партньор трябва да определи своите приоритети. Говорейки за настоящите резултати от изборите, политикът заяви: „Не можем да бъдем доволни от резултатите. По всяка вероятност ще бъде създадена коалиция от трима партньори“. Огорчението на коалицията е разбираемо – на предишните парламентарни избори ХДС/ХСС спечели 30% от гласовете при почти същата избирателна активност.

Лашет благодари на Ангела Меркел за работата й като германски канцлер: „Това бяха 16 добри години за Германия“. Самата Меркел същата вечер също се качи на сцената в централата на ХДС в Берлин - но застана скромно на втория ред. "Не е без значение кой управлява Германия", каза Меркел.

Аналена Бербок, водач на Съюз 90/Зелени.

"Резултатите показват, че Германия има нужда от ново начало, от правителство за опазване на климата", заяви съпредседателят на Зелените Аналена Бербок, която не отказа преговори с либералите преди сондиращи разговори с коя от двете големи партии – социалдемократи или консерватори – могат да влязат в управлението.

Именно от Свободната демократическа партия зависи следващото правителство, но между свободните демократи и Зелените съществуват сериозни различия в климатичната политика.

През следващите дни ще започнат предварителни преговори между различните партии за формиране на правителство. Кой ще участва в тях все още не е ясно. Предполага се, че партията с мнозинството гласове ще отговаря за тези преговори. Тя ще реши кой да покани за партньори. Наблюдателите са съгласни, че Зелената партия във всеки случай ще бъде част от новото правителство. След последните избори през 2017 г. формирането на коалиция отне 172 дни./БГНЕС, АФП, АРД, "Дойче Веле"