Избори в Албания с неясен победител сред воюващите страни

Деветите демократични избори в Албания от падането на комунистическия режим през 1989/90 г., насрочени за 25 април 2021 г., отбелязват 30-годишнината от първите плуралистични избори в страната, която дотогава беше известна като „Северна Корея на Европа“ . Тогава Албания, все още под впечатлението от травмата на комунистическата диктатура, започна завръщането си в Европа.

През последните три десетилетия Албания наистина се е променила значително, казва германският експерт по Балканите Йохана Даймел: „От мрачната сивота се създаде рамка на демократична и правова държава, развиха се гражданското общество и свободните и плуралистични медии“.

Освен това Албания е член на НАТО и скоро ще започне преговори за присъединяване към ЕС. Всичко това са видими признаци на положителни промени. "За съжаление страната е блокирана от години поради конфликта между двете основни партии и това пречи на нейното демократично развитие", смята Даймел.

Воюващи страни

Това е поляризация между управляващата Социалистическа партия (ПС), водена от премиера Еди Рама, и опозиционната Демократическа партия (ПД), водена от Люлзим Баша. През последните години конфликтът стана ожесточен дори за албанските условия: на няколко пъти опозицията отправя сериозни обвинения срещу правителството, включително предполагаемото купуване на гласове на парламентарните избори през 2017 г. в полза на социалистите.

Ситуацията се успокои едва след посредничеството на ЕС и САЩ и реформата на изборния закон. Дори имаше сътрудничество между правителството и опозицията. Договорени бяха някои технически параметри, като въвеждането на биометрична идентификация на избирателите.

Напрежението и недоверието обаче не са премахнати напълно и, както сочат анкетите, много близката разлика в броя на спечелените гласове със сигурност ще допринесе за това. Всички анкети прогнозират, че двете най-силни партии ще получат приблизително еднакъв брой гласове.

Няма да е лесно за премиера Еди Рама да получи трети мандат. Според Майкъл Уайхърт, политически анализатор и експерт по Балканите, настоящата правителствена коалиция, водена от социалистите, "има добри шансове да спечели изборите, ако успее да мобилизира избирателите".

Но за Люзлим Баша е всичко или нищо: „Или опозицията, водена от Демократическата партия, ще успее да спечели изборите - или партията и най-вече нейното политическо ръководство ще потънат“.

Предизборната кампания не е фокусирана върху по-добра програма, а върху различни обещания и дисквалификация на политическите опоненти, смята Африм Красничи: "Социалистите казват, че ако хората гласуват за опозицията, реформите ще бъдат спрени. А опозицията твърди, че само тя може подобри ситуацията и обещава, за разлика от Рама, да спре емиграцията в чужбина и да създаде перспективи за нормален живот в Албания. "

Но сега "големият въпрос е дали Албания ще успее да организира нормални избори този път. Това също би изпълнило важно условие за дългоочакваното начало на присъединителните преговори с ЕС", каза Красничи.

Що се отнася до ситуацията в страната, той се опасява, че тези избори няма да доведат до промени в поляризираната политическа култура - особено, ако резултатът е близък. /БГНЕС

--------------------------------

Линдита Арапи-Болц , „Дойче Веле“