Нетаняху обяви победа, управляващото мнозинство е несигурно

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че е победил в четвъртите избори, проведени в Израел за по-малко от две години, но дълбоко противоречивият лидер може отново да се бори за формиране на управляващо мнозинство.

Нетаняху, който е най-дългогодишният премиер на Израел, се надяваше, че гласуването във вторник най-после ще му позволи да обедини дясна коалиция зад себе си, след три неубедителни избора от 2019 г. насам.

Той проведе кампанията си, базирайки я на успешната ваксинационна кампания срещу коронавируса, при която около половината от девет милионното население на Израел е получило ваксини - темпове, на които завижда голяма част от света.

Прогнозите, базирани на екзит половете на трите водещи телевизионни оператора в Израел, които могат да се променят, показват, че десният "Ликуд" на Нетаняху печели най-много места в 120-местния парламент на Израел, Кнесета.

Ако прогнозите съвпаднат с крайните резултати, очаквани по-късно тази седмица, „Ликуд” може да спечели 30 или 31 места.

Като се добавят ястребите сред религиозните съюзници на „Ликуд”, лагерът „про-Нетаняху”, може да контролира над 50 места.

Но единственият му път към жизнеспособна дясна коалиция за сега изглежда се основава на сделка с неговия отчужден бивш сътрудник Бенет, който не изключва присъединяването си към блок, противопоставящ се на премиера.

Нетаняху определи прогнозните резултати като "огромна победа за десните" и неговата партия.

"Ще се свържа с всички избрани депутати, които споделят нашите принципи. Няма да изключвам никого", каза той на привържениците си.

Опозиционният лидер Лапид, бивш телевизионен водещ, чиято центристка партия „Йеш Атид” изглеждаше готова да настигне като гласове „Ликуд”, твърди, че блокът срещу Нетаняху има шансове да формира мнозинство.

"В момента Нетаняху няма 61 места", каза той, обръщайки се към привържениците си в Тел Авив.

Броенето на гласове продължава и резултатите продължават да се променят рано в днес, като остава възможно Нетаняху да не достигне мнозинство дори с подкрепата на Бенет.

Лапид заяви, че "е започнал преговори с други партийни лидери и ще изчакаме резултатите, но ще направим всичко, за да създадем здравомислещо правителство в Израел".

Дори предвидените седем места на Бенет технически да позволят на Нетаняху да състави правителство, няма гаранция, че двамата ще се обединят.

Някога те са били близки като споделящи еднакви идеологически възгледи, но отношенията им са се изострили през последните години.

"Силата, която ми дадохте, ще използвам само в една насока: какво е добро за Израел", каза Бенет пред привържениците си на митинг след обявяването на прогнозните резултати.

Нетаняху е първият израелски премиер, срещу когото е повдигнато обвинение, след като миналата година беше официално обвинен в корупция - твърдение, което той отрича.

Нетаняху заяви, че няма да блокира процеса и очаква да бъде оневинен, но критиците му подозират, че ако формира мнозинство, той ще потърси парламентарни инструменти за забавяне или прекратяване на процеса.

За да създаде коалиция Нетаняху ще трябва да съгласува действията си с новия крайнодесен екстремистки алианс, наречен „Религиозен ционизъм”, който се очаква да спечели между шест и седем места в Кнесета.

"Ако Бенет се присъедини към коалицията му, Нетаняху ще е по-близо от всякога до съставянето на правителство, включващо най-крайните елементи в израелското общество" каза Йоханан Плеснер, президент на мозъчния тръст към Израелския институт за демокрация, след публикуването на временните резултати./БГНЕС, АФП, ТАСС