Избори в Турция на 14 май

Изборите в Турция са насрочени за 14 май, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган. „Ще гласувате за първи път на изборите на 14 май“, каза Ердоган на предавана по телевизията среща с млади хора в Бурса.

Вестник „Хюриет” съобщи по-рано, позовавайки се на източници, че Ердоган може да подпише указ на 10 март за определяне на датата на изборите за 14 май, тъй като няма да има достатъчно гласове за одобрение на отлагането на датата на изборите в парламента. Правомощията на Ердоган са достатъчни да разпусне парламента и да свика предсрочни избори 60 дни след указа.

Следващите общи избори в страната – както президентски, така и парламентарни – са планирани в Турция на 18 юни 2023 г. Самият Ердоган наскоро намекна за провеждането на избори на 14 май. Управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото движение преди това сформираха „Народния алианс”. Лидерът на турските националисти Бахчели каза, че президентът Ердоган ще бъде кандидатът на Народния алианс на предстоящите избори. Опозицията все още не е обявила кандидат, но планира да го направи през февруари. /БГНЕС

Категории: