Изборите са решение на кризите

На 27 юни държавният глава Румен Радев проведе консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС и ДПС, за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент, предаде репортер на БГНЕС.

„Ще върнем мандата възможно най-бързо, така че да започнат консултации за връчване на мандата за трета политическа сила по ваш избор“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по време на консултациите с президента. Очевидно е, че тези, които управляват вече 6 месеца не се ползват с доверие, затова е най-добре да се ходи на избори, добави тя.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обвини сваления кабинет на Петков в липсата на диалог.

„Тази последната коалиция от едната крайност в другата не се основава на база ценности и политики, а на база отрицание и цялата й дейност беше основана на лъжата, посочи той. „Тя започна с успешния вот на недоверие към проваленото правителство, което отказваше да има диалог между управляващи и опозиция в търсене на решение на кризите и проблемите на българските граждани. Разбира се, че има отказ от диалог и вътре в управляващото мнозинство. Сами нарекоха се промяна и се опитаха да внушат, че нарушаването на законите на страната е нормална практика ако се извършва от правилните хора“, добави той.

На днешните консултации не присъстваха БСП и „Продължаваме промяната“.

“За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци”, заявиха депутатите от БСП.

Консултациите на ПП при президента за връчване на мандат за ново правителство ще бъдат в края на седмицата, когато държавният глава се прибере от Мадрид. Това каза в кулоарите на парламента председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, след като стана ясно, че от партията не са успели да се срещнат днес с президента заради заседанието на бюджетната комисия.

На 28 юни държавният глава ще проведе консултации от 9.00 часа с представители на парламентарната група на "Има такъв народ", от 10.15 часа – с представители на парламентарната група на „Демократична България“; от 11.30 часа – с представители на парламентарната група на ПП "Възраждане". /БГНЕС