Изборите в Ирландия: Три партии получават равен брой гласове

Три партии ще получат приблизително равен брой гласове на предсрочните избори, проведени вчера в Ирландия, съобщиха информационните агенции. Това означава разрушаване на традиционната двупартийна система в страната, сочат данните от изходните социологически проучвания.

Избирателните секции затвориха в 22.00 ч. Местно време в събота.

Управляващата либерално-консервативна партия "Fine Gel", ръководена от премиера Лео Варадкар, според екзит пуловете печели 22,4% от гласовете, радикалната републиканска партия "Sinn Fein" - 22,3%, републиканската и все още най-голяма опозиционна партия "Fianna Fail“- 22,2%.

Ирландците трябва да изберат 159 от 160 членове на парламента (Дойл Ерен), председателят Шон О'Фергейл се преизбира автоматично. Изборите в Ирландия се проведоха на базата на универсално, пряко и тайно гласуване според системата на пропорционално представителство.

От 2016 г. страната се ръководи от правителство на малцинството, сформирано от либерално-консервативната партия "Fine Gel" с подкрепата на независими парламентаристи. Новият състав ще трябва да се събере след изборите на 20 февруари.

Предварителните резултати от изборите се очаква да бъдат обявени по-късно днес./БГНЕС