Изборите в Южна Корея могат да бъдат решаващи за външната ѝ политика

Всички погледи са насочени към южнокорейските гласоподаватели, които отиват до урните за ключови парламентарни избори. Вотът може да промени вътрешната и външната политика на президента Юн Сук-йол само две години след началото на мандата му.

Гласуването на 10 април 2024 г. за всички 300 места в Националното събрание придобива изключителна важност като референдум за Юн и неговата консервативна администрация. Понастоящем Партията на народната власт (ПНВ) на Юн и нейната сателитна партия разполагат само със 114 места, изоставайки от прогресивната Демократична партия на Корея (ДПК) и нейната сателитна партия, които контролират 156 места.

Проучванията на общественото мнение сочат, че надпреварата е изключително оспорвана. Тези избори по традиция служат като барометър за общественото удовлетворение от работата на президента в средата на единствения му петгодишен мандат. Например на изборите през 2020 г. бившият президент Мун Дже-ин имаше 59% рейтинг на одобрение, а неговата ДПК си осигури 60% от местата в Националното събрание.

Очаква се за много избиратели решаващи да бъдат въпросите, свързани с доходите им, като например спадащата икономика и покачването на разходите за живот. Проучване на националния телевизионен оператор KBS показа, че 73% от избирателите смятат разходите за жилище и инфлацията за решаващи фактори при вземането на решение за гласуване. Сред другите въпроси са противоречията около кандидатите, планът за повече места в медицинските училища и спорното назначаване на нов посланик в Австралия.

ДПК критикува Юн заради икономическата му политика, рекордно ниската раждаемост и скандалите около първата дама Ким Кин-хи. ПНВ на Юн се противопоставя на това, като твърди, че законодателният контрол на ДПК е провалил обществото, подчертавайки правните проблеми, свързани с ръководството на опозицията, в така наречената "Теория за съда на опозицията". Те също така призоваха за смяна на поколенията с "корумпираното поколение 586".

Юн обиколи страната, провеждайки 23 общински събрания в градове в Южна Корея, за да очертае местни инициативи като нова инфраструктура, жилищни и образователни реформи. Този ход помогна за временното повишаване на рейтинга му до 40%. Но този ръст на одобрението може да се понижи след представянето на временни мерки за икономическо облекчение, които критиците отхвърлиха като популистки и нереалистични. Тези противоречиви мерки включват разходи за ограничаване на инфлацията при храните чрез субсидиране на вноса.

Макар че вътрешните дебати доминираха в кампанията, геополитическите залози са високи. Това важи с особена сила за съживеното сътрудничество в областта на сигурността и икономиката на Южна Корея със САЩ и Япония, което се разшири при управлението на Юн. По време на неговия мандат Сеул официализира тристранни инициативи в области като отбраната, веригите за доставки, хуманитарната помощ и авангардните технологии. Кулминацията на тези усилия беше историческата среща на върха в Кемп Дейвид през август 2023 г., която пренастрои трите съюзници срещу заплахите, породени от ядрената Северна Корея и експанзионизма на Китай.

Но политиките на Юн, като например компенсирането на жертвите на принудителния труд от Втората световна война с публични средства и пасивното приемане на изпускането на пречистени радиоактивни отпадъчни води от японската атомна електроцентрала "Фукушима", предизвикаха отпор в страната. Това позволи на ДПК да представи администрацията на Юн като прекалено "про-японска" - традиционно силна политическа атака срещу консерваторите.

Анализаторите предупреждават, че бъдещите политически промени могат да подкопаят дипломатическите усилия на Юн, насочени към съгласуване на политиките със съюзниците, за да се противодейства на Пхенян и Пекин. Лидерът на ДПК и предишен кандидат за президент Лий Дже Мюн критикува правителството на Юн за това, че изостря напрежението с Китай и подкрепя Украйна във войната ѝ с Русия. Той твърди, че подобни действия вредят на Южна Корея, като оказват влияние върху търговията и връзките между Русия и Северна Корея. Неутралитетът е в пряко противоречие със сегашния подход на Южна Корея да се позиционира като "глобална държава с ключова роля".

Една убедителна победа на ПНВ на Юн може да покаже, че сътрудничеството между САЩ, Южна Корея и Япония има значителна вътрешнополитическа подкрепа и същевременно да даде знак за неуспех на Северна Корея и усилията на Китай да раздробят подкрепата на Сеул. И все пак един решителен отпор би могъл да подкопае вътрешната подкрепа за подписаните от Юн дипломатически кампании, принуждавайки Вашингтон да инвестира повече средства в дипломацията, за да укрепи приоритетите на алианса в размирния партиен пейзаж на Южна Корея.

Огромната популярност на американско-южнокорейския съюз предполага, че победата на прогресивната опозиция на общите и президентските избори през 2027 г. може да не доведе до влошаване на двустранните отношения. Но съмненията относно продължаването на тристранното сътрудничество с Япония, към което обществените настроения в Южна Корея остават резервирани, вероятно ще се засилят.

Ако ДПК получи законодателно мнозинство, може да се наложи Вашингтон и Токио да се приспособят, като възприемат политически изолирани модели на сътрудничество със Сеул, за да издържат на евентуални бъдещи промени в правителството. Това би могло да означава удвояване на координацията на работно равнище, регламентиране на междупартийните законодателни диалози. Освен това може да включва разширено участие на частния сектор, особено в стратегически важни отрасли, считани за ключови за осигуряване на устойчиви вериги за доставки и авангардни иновации.

Използването на двустранни и тристранни законодателни диалози между Националното събрание на Южна Корея, Конгреса на САЩ и Националния парламент на Япония, които са относително изолирани от промени в администрацията, може да помогне за утвърждаване на постигнатото сътрудничество. Такова институционализирано сътрудничество може да помогне за поддържане и задълбочаване на тристранното партньорство при евентуални промени в ръководството./БГНЕС

-----------------------------------------------------

Джинван Парк, East Asia Forum