Избори в Швеция: Оспорвана битка между леви и десни

Изборните резултати на основните политически партии в Швеция са твърде близки, за да бъде определен победителят още в неделя вечерта, заяви министър-председателят на страната Магдалена Андершон.Първоначално екзитполовете предричаха победа на досегашната лява коалиция, но по-късно резултатите показаха, че десният блок може да спечели със съвсем малко по-добър резултат. Имиграцията и престъпността бяха основни теми в предизборната кампания, а крайнодясната партия "Шведски демократи" изглежда ще стане втората по големина партия в политическото пространство на скандинавската страна. Преброяването на всички гласове може да отнеме още два дни и окончателните резултати да са ясни в сряда.

Малко след затварянето на избирателните секции предварителното проучване на шведската обществена телевизия показа, че коалицията на г-жа Андершон от четири леви партии ще спечели с малко - 49,8 % от гласовете срещу 49,2 %.

Но радостта на левицата може би беше преждевременна, тъй като по-късните частични резултати дадоха преднина на дясната коалиция с прогнозни 176 от 349 места в парламента след преброяването на 94 % от гласовете. Тъй като надпреварата е толкова оспорвана, може да се наложи да се изчака окончателният резултат, докато всички гласове, включително подадените по пощата и тези на предварително гласувалите да бъдат преброени през следващите няколко дни.

Магдалена Андершон

Какъвто и да е резултатът, по всичко изглежда, че крайнодясната партия "Шведски демократи" постигна значителни успехи и изглежда ще стане втората по големина партия в страната след социалдемократите. Въпреки това е малко вероятно нейният лидер Джими Акесон да стане министър-председател, дори ако десният блок спечели най-голям брой депутатски места. Вместо това лидерът на Умерената партия Улф Кристерсон вероятно ще поеме тази роля, като Шведските демократи се надяват да станат част от неговото правителство./БГНЕС