Изборният ден в София започна нормално

Точно в 7.00 започна изборният ден на предсрочните парламентарни избори в София.

В столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“ секциите отвориха, предаде репортер на БГНЕС. Всички членове на секционните избирателни комисии пристигнаха навреме.

Двама души бяха най-нетърпеливи за гласуване, иначе коридорите на училището в този ранен час бяха празни.

Изборният ден започна в 7:00 часа и ще завърши в 20:00 часа. Ако в този час пред секциите има чакащи хора, гласуването може да бъде удължено с 1 час.

Над 1600 секции са разкрити в столицата за вота в трите многомандатни района на изборите.

23-ти МИР включва районите „Изгрев“, „Красно село“, „Лозенец“, „Младост", „Панчарево“, „Студентски“ и „Триадица“, секционните избирателни комисии са 631. От тях шест са подвижни. Във всички секции ще се ползват машини, само в две секции в 23-ти избирателен район ще се гласува с хартиени бюлетини, в една в район „Панчарево“ и в една в район „Студентски“.

24-ти МИР обединява районите „Възраждане“, „Искър“, „Кремиковци“, „Оборище“, „Подуяне“, „Сердика“, „Слатина“ и „Средец“. В този район ще се гласува в 628 секции. Шест са разкрити в лечебни заведения и в Централния затвор. В 485 секции ще се гласува с машини, а в 143 секции ще има по две машини.

25-ти МИР включва „Банкя“, „Връбница“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Люлин“, „Надежда“, „Нови Искър“ и „Овча Купел“. Там около 350 хиляди имащи право на глас ще гласуват в 505 секции. 4 са за хора с увреждания, а 8 са в болници.

Броят на избирателите по избирателни списъци общо в страната е 6 602 990 души.

За вота на гражданите се борят 28 политически формации - 22 партии и 6 коалиции. От Инициативни комитети са издигнати само двама независими кандидати – Луна Йорданова Йорданова в 25 МИР- София и Цветан Христов Атанасов в 3 МИР Варна. /БГНЕС