Изборният ден в страната започна, на места с фалстарт

Точно в 7.00 започна изборният ден на предсрочните парламентарни избори в страната, предаде репортер на БГНЕС.

В столичното 127 СОУ „Иван Денкоглу“ секциите отвориха. Членовете на СИК-овете в училището започнаха да се събират още в 6:30 сутринта и отвориха секцията точно в 7:00 часа. Минути след 7:00 часа започнаха да идват избиратели, дори се образува опашка. Рано сутринта в секцията гласуваха както студенти, така и по-възрастни хора. В 6 секция в училище има както български наблюдатели, така и чуждестранни такива. На място има полицейски служители, които ще следят за спокойното протичане на изборния ден.

Нормално стартира изборният ден в Старозагорска област. В избирателния район има общо 493 секционни избирателни комисии, които отвориха точно в 7 часа. Машинен вот е възможен в 326 секции. За 27-и район са осигурени и 287 400 бюлетини. Кандидатите за народни представители в 27-ми МИР – Стара Загора, са общо 234. Те ще се борят за 11 места в 49-ото Народно събрание.

В Русе и региона започна изборният ден. Секциите в областта са общо 336, като в 290 от тях ще се гласува машинно. Това означава, че над 95% от избирателите в региона ще могат да гласуват чрез електронно устройство. Само в 46 секции ще се гласува с хартиени бюлетини, като 12 от тях са допълнителните. По предварителни данни от ГРАО броят на избирателите в региона е 202 236, като най-много те са в община Русе 144440.

302 226 пловдивчани могат да упражнят правото си на глас днес в извънредните парламентарни избори, като за първи път ще гласуват 1 876 избиратели. Изборният ден започна нормално. Най-много са избирателите в район „Централен“, а най-малко в „Западен“.

Изборният ден в една от секциите в Бургас не може да започне заради проблем с машина. Устройството не отчита една от флашките. „Имаме затруднение при стартирането на машината. Изписва необичайно съобщение. Ще пробваме отново и ако не се получи ще получим съдействие от страна на фирмата-представител”, обясни председателят на 163-а секция в града. В Бургас право на глас имат близо 3630 души, секциите са 744, като 594 са с право на машинно гласуван.

Изборният ден във Варна започна спокойно. Малко повече от 400 000 са имащите право на глас в областта. Секциите аса 653. Осигурени са 406 000 бюлетини. В 542 от секциите има машини. В областта са разположени и повече от 640 устройства за видеонаблюдение. Камерите ще работят в реално време и по време на броенето на бюлетините.

Фалстарт на изборите в Градец – не могат да пуснат машината за гласуване. След рестартирането на устройството, то все пак е тръгнало. Това обаче е отнело около 10 мин. „Поставих картата за избиране. Натиснах съответните бутони. Чух звук, че съм гласувал, но не излезе бюлетина, а празен бял лист“, обясни гласоподавателят. Наложи се устройството да бъде отворено. Председателят на комисията отказва да обясни какъв е проблемът, но стана ясно, че той е звъннал и е уведомил РИК. Гласувалият човек няма право да изрази своя вот втори път, защото вече е гласувал с машината, въпреки че бюлетината е била празна.

15 000 полицаи ще охраняват изборите в днешния ден. До момента в МВР са приети 596 сигнала за нарушения във връзка с изборите и са образувани 130 наказателни производства, свързани с изборните права на гражданите. От МВР допълват, че е създадена и специална организация в изборния ден за реакция при евентуално подадени сигнали по имейл за поставени в взривни устройства в избирателни секции, които се намират в училища.

Няма информация за неоткрити секции с началото на изборния ден, заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

16 машини във вчерашния ден при тестово пускане не са стартирали в Бургас, София, Стара Загора.Причините са технически. ЦИК е дала указания в тези секции да се гласува само с хартиени бюлетини, за да започне нормално изборният ден. Видеонаблюдението ще започне с началото на броенето на резултатите от изборния ден. Тестове няма да бъдат правени, пускането на камерите ще бъде в реално време.

Вчера е имало множество сигнали за нарушения в социалните мрежи, каза още Камелия Нейкова. Тя обаче допълни, че социалните мрежи не са обект на проверки от ЦИК. /БГНЕС

Тагове: