Изборният ден в условията на пандемия започна

Изборният ден в секциите в столичното 127 Средно училище „Иван Денкоглу“ започна при засилен интерес, предаде репортер на БГНЕС.

Гласоподаватели, подредени през метър и половина разстояние, търпеливо чакаха да започне изборният ден в 7.00 часа, за да упражнят правото си на глас.

От изборната администрация имаше осигурени маски и дезинфектанти, а органите на реда стриктно следят за спазването на противоепидемичните мерки.

Гражданите имат право да избират дали да упражнят правото си глас с традиционната хартиена бюлетина или да гласуват машинно.

Граждани чакат да гласуват пред столичното 36-то училище “Максим Горки”. БГНЕС/ГЕРГАН КОСТАДИНОВА

След приключване на гласуването в София избирателните списъци, протоколите, бюлетините и другите книжа и материали ще се предават в зала „Арена Армеец“, където ще бъдат разположени 23-та и 25-та районни избирателни комисии.

В зала „Асикс Арена“, бившата „Фестивална“, ще бъдат предавани книжата в 24-та районна избирателна комисия. В Интер Експо център ще се приемат протоколите от София - област.

Заради отчитането на машинното гласуване е възможно да има забавяне, прогнозира пред БНР Полина Витанова - секретар на 23-та районна избирателна комисия.

"Ще има затруднения при попълването на протокола, както и след това - при приемането му - по отношение на преглеждане на данните, сравняване и евентуално отстраняване на грешки. Тъй като сега за първи път във всички секции ще има машини - на територията на нашия МИР има само три секции, в които няма да се осъществи машинно гласуване, протоколът изглежда по коренно различен начин. Това допълнително се забави и попълването, и преглеждането му, и приемането, както и при евентуални отстранявания на технически грешки". /БГНЕС