Избраха шестимата съдии в Съдийската колегия на следващия ВСС

Ясни са имената на шестимата представители на съдиите в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет.

Това са Мария Терзийска - заместник-председател на Варненския окръжен съд, Явор Колев - председател на Административния съд в Пловдив, Миглена Тянкова - председател на Окръжен съд -Хасково, Васил Петков - председател на Окръжен съд - Ямбол, Даниела Александрова - заместник.-председател на Софийския районен съд и Младен Димитров - председател на Районния съд във Велико Търново.

Вчера нито един от 15-те кандидати не успя да събере необходимата подкрепа от минимум половината от гласувалите магистрати и това наложи второ гласуване днес.

Регистрираната активност при повторното гласуване за избор на членове на ВСС от квотата на съдиите достигна 64,22 % или гласували 1411 съдии от общо 2197.

Точно в 18.00 часа започна преброяването на хартиените бюлетини, които бяха добавени към резултатите от електронното гласуване и над три часа по-късно бяха обявени окончателните резултати.

Тъй като изискването - за да бъде избран, кандидатът да е получил подкрепата на повече от половината гласувалите съдии, на балотажа не важи, днес станаха ясно първите шестима членове на Съдийската колегия.

Следващите две съботи - отново в пряк избор, прокурорите ще определят своите представители в Прокурорската колегия на новия Висш съдебен съвет. Първият й член вече е известен - това е избраният от Общото събрание на следователите Петко Петков.

И ако изборите в съдебната система - за попълване на професионалната квота в следващия Висш съдебен съвет, вървят по предварителния си график, то конструирането на парламентарната квота е на кота нула. Заради политическата криза в страната, се увеличават гласовете, че депутатите няма да успеят да излъчат своите 11 представители в новия съдебен кадрови орган, което може да доведе до конституционна криза./БГНЕС, БНР

Тагове: