Издъхна соченият за убиец на писателя Георги Марков

Почина основният заподозрян за убийството на Георги Марков, съобщи австрийската национална информационна агенция АПА.

Паметникът на Георги Марков на площад "Журналист" в София

Италианецът с датски паспорт Франческо Гулино е бил открит мъртъв в жилището си в австрийския град Велс от свой приятел. Лекар е потвърдил смъртта на 75-годишния бивш таен агент.

Полицията съобщи, че няма никакви улики за насилствена смърт.

Гулино, който от 2010 г. се занимавал с търговия с антики във Велс, винаги е твърдял, че няма нищо общо с убийството на българския писател дисидент в Лондон през 1978 г., отбелязва АПА.

Георги Марков е известен български писател и дисидент, който от 1969 г. до убийството му през 1978 г. живее в Лондон. Преди да избяга на Запад той е в близкото обкръжение на диктатора Тодор Живков.

Във Великобритания работи за радио Би Би Си и „Свободна Европа“. Автор е на „Задочни репортажи за България“, които включват серия от есета, излъчени по радио „Свободна Европа“. В тях той разказва за живота в социалистическа България.

На 7 септември 1978 г. в Лондон срещу Марков е извършено покушение и няколко дни по-късно издъхва. Убийството му добива широк обществен резонанс по света и става известно като убийството с българския чадър. /БГНЕС