Издател: Залагаме на българското в детската литература

Над 120 издателства, богата културна програма и водещи български и световни заглавия – това очаква посетителите на тазгодишното издание на Алея на книгата-София, предаде репортер на БГНЕС.

В седмицата до 11-и септември в парка пред Националния дворец на културата (НДК) и в пешеходната зона на бул. „Витоша“ от бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Кърниградска“ ще бъдат представени хиляди нови и редки книги, специализирана и детска литература на 122 родни издателства, разположени в 52 шатри.

Веселина Симеонова, част от издателите, взели участие на тазгодишната „Алея на книгата“ сподели, че сред най-търсените романи са „Японският любовник“ на Исабел Алианде и „С висок залог“ на Даниел Стийл. „Японският любовник“ е стара творба, която наскоро открихме и мисля, че ще придобие широка популярност, а за почитателите на женския роман, книгата „С висок залог“ на Даниел Стийл също ще заинтригува читателите“, заяви тя. От поредицата с трилъри „Какавида“ на Линкълн Чайлд също се очаква да събере голям брой читатели. От българските издания Симеонова определи творбата на Стойчо Керев „Въпрос на гледна точка“ като много търсена и се надява тя да бъде такава и на тазгодишната „Алея на книгата“.

Издателката обясни, че четящите хора идват винаги, въпреки че за последната година техният брой е намалял. „Читателите идват, разглеждат, преценяват какво да купят, за съжаление напоследък всички си правят сметка, но четящите хора идват и пазаруват“, заяви Симеонова.

Събитието събира и много читатели, които са дошли да изберат своята любима книга и да се потопят в нейните вълшебства.

Даниела Николова, дългогодишен учител, сподели, че всяка година посещава „Алеята на книгата“, за да види много различни издателства на едно място, както и да потърси книги за себе си и за своето дете. „Има интересни предложения, както и доста намаления“, заяви тя и добави, че засега основно нейният интерес е насочен към намирането на детски книжки. „В момента сме се спрели на български издателства, като по-интересни са книгите с различни истории“, сподели още Даниела Николова.

„Анна от острова“ на Юлия Дивизиева, „Домът на Гучи“ и „Мерилин“ пък са сред любимите книги на Богомила Цветкова. „Не пропускам Алеята на книгата, имам три момиченца, за които взела взех по една детска книжка, но не пропускам и да купя нещо и за себе си. Много книги харесах днес, до края на изложението се надявам да имам възможност да купя и още“, каза тя.

Марин Канушев, част от детските издатели, сподели, че неговите предпочитани детски книги са тези, които дават забавление на децата, но междувременно с това и ги учат на полезни неща.

„За съжаление, телевизията и различните анимации не дават добри примери на децата, затова и разчитаме на родителите, които помнят и знаят хубавите, български книги. Ние на това и залагаме – на книги, с които родителите на децата са израснали, които са били част от тяхното детство, за да се помнят и до ден днешен“, обясни още Марин Канушев.

Мащабното литературно събитие е в рамките на #КаузаГРАМОТНОСТ, която стартира в началото на годината с „Походът на книгите“. И тази година Алеята продължава цяла седмица, до 11 септември включително, като работното време на изложението ще бъде всеки ден от 10:00 до 20:00 часа. Целта на АБК е честите срещи на читателите с книгите да повишат интереса към четенето и функционалната грамотност. /БГНЕС