Издават зелен сертификат и за антитела

Ще се въведат сертификати и за наличие на антитела. Сертификатът влиза в сила от четвъртък и ще е валиден 90 дни. Това съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Изследването трябва да е лабораторно. Сертификатът ще е валиден само на територията на България и няма отношение към пътуването в чужбина. Този сертификат ще се отнася и за хора, които са прекарали заболяването „на крак”, обясни вирусологът проф. Радка Аргирова.

Този сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали безсимптомно заболяването без да знаят, за хора, които са си купили от аптеката антигенен тест и са видели, че са положителни и въобще не са отишли в болница, а са се самоизолирали, добави вирусологът проф. Радка Аргирова. Същи така, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но поради тази причина може да нямат верификация с PCR или антигенен тест. По този начин косвено ще получим информация за това колко хора действително са преминали среща с вируса. Ще се търсят антитела от типа IgG само, като съществуват в момента най-различни тестове, каза Аргирова. Ще работим с това, което съществува, добави тя.

Цифрата трябва да е над 150 антитела и тогава ще се признава, че това лице има надеждна защита. Изискването за тестовете е да имат над 90% чувствителност и да са сертифицирани. IgG са най-дълго живеещите антитела, затова изследването ще признава тези антитела. Изискването за IgG над 10 пъти над нормата, е, за да има наистина защита, защото като спаднат антителата по-ниско, те не са ефикасни и пак може да се разболеем, добави Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Иво Стойчев от „Информационно обслужване” каза, че сертификатът ще може да се издава от 11 ноември, четвъртък. Технологично удостоверението ще се издава от Националната здравна информационна система. Всяка лаборатория ще се интегрира от заложените от нас технически правила, за да може, когато лицето е направило своя тест за антитела, лабораторията да изпрати резултатите към системата. Отговаряйки на изискванията системата ще издаде такъв тип удостоверение и ще върне на лабораторията референтен номер, с който лицето от his.bg ще може да получим своето удостоверение, съобщи Стойчев.

Във връзка с изборите Кацаров заяви, че е решено всички членове на СИК, застъпници и наблюдатели да са със зелен сертификат, или да им се предоставят антигенни тестове безплатни, да се тестват и ако някой излезе положителен да се лекува, а не да стои в стаята по време на изборите.

„От СИК бяха категорични, че това няма как да се случи. Те казват, че повечето хора сигурно няма да пожелаят да се тестват и те нямат готовност ако някой е положителен, да го заменят с друг. Казаха и че ще пречим на изборния процес. Затова ние ще стъпим на правилата, известни и досега, свързани с дезинфекция, маски, дистанция, проветряване, а останалите тестове ще се изпратят като препоръка. Ако ЦИК реши да не въведе тези правила, ние сме готови да предоставим тестове, който иска да си направи от членовете на СИК”, каза Кацаров. /БГНЕС