Издигат знамето на НАТО пред македонското правителство

Днес пред сградата на правителството в Скопие ще бъде издигнат флагът на НАТО и ще има обръщение на премиера Зоран Заев по този повод.

Външният министър Никола Димитров и Йенс Столтенберг

От сградата вече беше отстранен надписът „Правителство на Република Македония“, след като гръцкият парламент ратифицира протокола за присъединяването на Македония към НАТО.

С изпращането на вербална нота от Атина, в която копие беше информирано за ратифицирането на Договора от Преспа и протокола за НАТО , се очаква в западната ни съсека да започне приемането на новото ѝ име Република Северна Македония. След това в македонския държавен вестник ще бъде обявена датата за влизане в сила на поправките на конституцията.

Гърция и Македония трябва да изпратят общо писмо до генералния секретар на ООТ Антониу Гутериш, с което да го информират за датата на влизане в сила на окончателното споразумение, с което се слага край на проточилия се близо три десетилетия спор за името.

В рамките на седем дни държавните институции на Македония, граничните пунктове и дипломатическите представителства ще трябва да сменят табелите с надписите с новото име. /БГНЕС