Издирван за скандално убийство в РС Македония е задържан в София

Арестуваният в София за убийство македонски гражданин Игор Спасов е задържан за срок от 72 часа, реши Софийска градска прокуратура. Предстои прокуратурата да внесе в Софийски градски съд преписката по молбата за екстрадиция, предаде репортер на БГНЕС.

42-годишният Спасов е бил задържан от служителите на 7 РПУ в столичния квартал „Младост“. Чужденецът е обявен за международно издирване от Интерпол Скопие по молба за екстрадиция от Република Северна Македония за изтърпяване на наложеното му наказание.

Спасов е бил служител на специалните части на вътрешното министерство в Скопие. Той е осъден на 14 години затвор за убийството на Мартин Нешковски през 2011 г. Инцидентът стана в центъра на Скопие по време на празненствата за победата на изборите на партията на тогавашния премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който от 3 г. се укрива в Унгария.

Спасов бе пуснат от затвора "Идризово" през 2018 г. с обяснението, че се нуждае от лечение и хирургическа намеса. След "двете операции" той трябваше да се върне обратно в затвора, но той избяга и оттогава не бе ясно къде се укрива.

БГНЕС припомня, че властите в Скопие се опитаха да прикрият убийството на Нешковски. Близките разбират за смъртта му няколко дни след инцидента. Първоначално вътрешното министерство твърдеше, че няма никаква информация за убийството, но поради масовите протести признава за пребиването на Мартин Нешковски от страна на служител на полицията. /БГНЕС