Издирват любителски записи от протестите заради полицейското насилие

Заработи временната парламентарна комисия, проверяваща случаите на полицейско насилие при миналогодишните протести, както и подслушвани ли са телефони на протестиращи граждани и опозиционни политици, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите от комисията, ръководена от адв. Николай Хаджигенов, ще трябва да проучи всички факти и обстоятелства при използването на сълзотворен газ, употребата на сила и помощни средства от полицаите, конкретно за демонстрациите в центъра на София на 10 юли и 2 септември, но и при други случаи, както и били ли са прилагани незаконни специални разузнавателни средства от службите.

За целта комисията реши да изиска подробна информация от съответните служби за сигурност, а за следващото заседание всеки един от членовете да състави списък с предложения за хора, които да бъдат изслушвани пред депутатите.

Комисията ще се опита да издири и любителски записи от протестиращи граждани, направени с техните телефони, както и такива от охранителни камери на частни обекти в района на провеждане на протестите и протестните шествия. „Идеята е относително екзотична, но по този начин се води едно нормално разследване, не пречи да попитаме“, аргументира идеята Хаджигенов. Депутатите ще се опитат да се сдобият и със записите от боди камерите, монтирани на телата на част от полицаите. „До ден днешен не съм видял един записи. Мои дела съм изисквал такива, в редките случаи, в които успеят да стигнат до съдебна зала, те са повредени“, коментира още юристът.

Комисията ще изиска и резултатите от проверката на „Вътрешна сигурност“ на СДВР, както и ще отправи питане до прокуратурата за образувани досъдебни производства.

На изслушване ще бъдат повикани бившите вътрешни министър Младен Маринов и Христо Терзийски, които към този момент са народни представители от групата на ГЕРБ-СДС. „Независимо, че и двамата са депутати, те нямат имунитет срещу изслушвания“, посочи Хаджигенов и допълни, че за изслушване ще бъдат поканени и Антон Златанов, заместник-директор на СДВР към онзи момент и Тони Тодоров, началник на „Охранителна полиция“.

От своя страна заместник-председателят на комисията проф. Николай Радулов обяви, че според него по време на протестите службите са използвали и служители под прикритие, внедрени сред гражданите. „Най-вероятно са използвани. Аз лично виждах хора, които познавам от ГДБОП и ДАНС, които едва ли бяха дошли да протестират“, заяви той пред депутатите и допълни, че подобна информация също може да бъде потърсена. /БГНЕС