Издирват се петима при голям пожар в Калифорния

Американските власти заявиха, че търсят петима изчезнали, тъй като масивен пожар опустошава Северна Калифорния и е изгорил два града, съобщава „Дойче Веле“.

Дикси, най -големият активен пожар в САЩ, стана третият по големина в историята на Калифорния.

Към събота той е разрушил 180 782 хектара в четири окръга и надминава големия пожар Bootleg в южен Орегон. Пожарникарите вече държат 21% от Дикси под контрол, съобщава уебсайтът на „CalFire“.

Кадър от апокалиптичните последствия от огнената стихия в град Грийънвил.

Но по -ниски температури и по -слаб вятър удариха района за една нощ, което даде почивка на пожарникарите, съобщи държавната агенция „CalFire“. Очаква се тези условия да продължат до неделя.

"Очакваме същото поведение от пожара като вчера, което беше доста умерено", каза Джейк Кейгъл, началник на отдел пожарна, на брифинг.

Преди това Дикси унищожи град Грийнвил с пламъци и висока температура, както и малкият град Каньондъм.

От службата на шерифа на окръг Плумас съобщиха, че търсят петима изчезнали. Беше потвърдено откриването на още пет изчезнали лица.

Докато властите призовават хиляди жители да се евакуират, те понякога са срещали въоръжени жители, които отказват да напуснат района, съобщава „Los Angeles Times“.

Траекторията на Дикси на североизток е забавена отчасти, защото се движи през област, изгорена от предишен пожар, през 2007 г., което е намалило запалимите материали, каза „CalFire“.

Повече от 5000 души се борят с пламъците на Дикси, който изпраща огромни облаци дим във въздуха, видими от космоса.

Предварителното разследване предполага, че пожарът е започнал, когато дърво е паднало върху електропровод, собственост на регионалната компания „Pacific Gas & Company“ (PG&E), частен оператор, който преди е бил обвиняван за масовия пожар, през 2018 г., при който загинаха 86 души.

До края на юли броят на изгорените територии в Калифорния се е увеличил с повече от 250% от 2020 г., най -тежката година на пожар в съвременната история на щата.

Дълга и интензивна суша, според учените, предизвикана от изменението на климата, е оставила голяма част от западната част на САЩ изсъхнала и уязвима за експлозивни и силно разрушителни пожари./ БГНЕС