Изграждаме отбранителна стратегия на база армия

Министерски съвет реши да приоритизираме изцяло българската стратегия в посока деескалация на напрежението между НАТО и Руската федерация, както и да се използват абсолютно всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен. Това заяви премиерът Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Отбранителната ни стратегия ще бъде изградена на база Българската армия. Tя ще бъде водеща, което значи български войски, българско командване и реално българско военно лидерство.

Петков каза, че трябва да се обърне внимание за армията не просто да се купува техника несистемно избрана а да се фокусираме така че армията да застане на своето място. България не трябва да е консуматор а конструктивен партньор в рамките на НАТО, каза Петков.

Военният министър Стефан Янев добави: Днес обсъдихме и взехме решение, заедно с дипломатическите усилия, България ще направи своя стъпка към развитие на собствения си отбранителен потенциал в посока на батальонна военна група от български войски и под българско командване. Това ще е и нашата позиция в рамките на обсъжданите мерки в НАТО.

В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал, който да сме готови да заявим в рамките на НАТО, ние всъщност преследваме развитие на собствения си потенциал, армията и въоръжените сили, каза Янев.

От своя страна външният министър Теодора Генчовска заяви, че българската държава отстоява във всички формати дипломатическия начин за решаване на проблема Русия-Украйна.

Дипломатическото говорено е важно да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности. Това ще докаже, че ние сме коректен и предвидим съюзник на НАТО, посочи още Генчовкса. /БГНЕС