Изграждат най-големият хуманитарен център за върхови постижения "Наследство БГ"

12 организации изграждат най-големия хуманитарен център за върхови постижения "Наследство БГ" в София. Това ще стане със средства от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Един от партньорите е Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, в която ще бъде модернизиран реставрационния център за книги и ще бъде закупена съвременна техника.

Това обяви директорът на културната институция доц. Красимира Александрова по време на кръгла маса, посветена на темата: „По дирите на безценните документи”, предаде репортер на БГНЕС.

„От 1956 г. в Националната библиотека функционира реставрационен център. В годините той е бил обновяван, но това, което очакваме съвсем скоро да се случи, действително ще бъде нова промяна. Надяваме се, че това ще бъде изключително ценно, не само за библиотеката, но и за всички институции на паметта – архиви, музеи, останалите библиотеки в страната“, каза доц. Александрова.

Тя обърна внимание и на дигитализацията на книгите и информацията и посочи, че в рамките на проекта ще получат средства и за тази дейност.

"Правилното съхранение на дигиталните обекти изискват правилни и целенасочени действия, за да може да се създадат интегрирани системи за достъп до информация. Изработването на инструментариум също е важен компонент от процеса на опазване на нашето документално наследство", добави още тя и благодари на организаторите за включването на библиотеката в проекта.

Чл. кор. на БАН и ръководител на проекта проф. Иван Илчев обясни, че центърът за върховни постижения "Наследство БГ" е един от 12-те центрове, създадени по ОП „Образование и наука за интелигентен растеж“. Четири от тях са за върхови постижения и останалите са центрове за компетентности, поясни той.

"Нашият център е единственият, който работи в областта на хуманитаристиката, но в тясно сътрудничество с колеги, които работят в областта на информационните технологии, строителството, реставрацията и т.н. Т.е. така се осъществява едно сътрудничество на учени от различни области“, посочи Илчев и уточни, че в центъра за върхови постижения работят около 170 учени, а финансирането е предвидено за 5 години и възлиза на обща сума от 30 млн. лв. като основната част от средствата се предоставят от Европейската комисия.

„75% от средствата в проекта са предвидени за строителство и ремонти на сгради, за поръчки на нова уникална апаратура. В Националната библиотека ще се ремонтират помещенията на центъра за реставрация и ще се закупи нова апаратура, каквато до момента не е имало. Подобна апаратура се купува и за университетската библиотека на СУ „Св. Климент Охридски“, която е най-голямата научна библиотека. Техника се купува и за центъра по археометрия, който е единствен в страната и установява възрастта на археологическите артефакти. Апаратурата за него я купуваме от Нова Зеландия“, заяви той и добави, че вече са обявени обществените поръчки за изпълнители на дейностите и доставчиците на апаратурата.

От думите на Илчев стана ясно, че около 1.5 млн. лв. от бюджета на проекта са предвидени за Националната библиотека.

„Инфраструктурата трябва да бъде готова до 2022 г. и 2023 г. да бъдат отчетени постиженията в различни области. Целта е на базата на създадената инфраструктура и създадената мрежова структура между учените в България, да се кандидатства за нови големи проекти по „Хоризонт 2020", които е с общ бюджет от 1 млрд. евро, но няма как да спечелим цялата сума, защото участниците са много. Това ще позволи да се изведе българската наука на едно по-високо ниво. Досега не можехме да кандидатстваме за някои големи проекти, защото не разполагахме с научната база. Интелектът го имаше, но базата я нямаше“, подчерта ръководителят на проекта. /БГНЕС