Изигра ли ролята си зеленият сертификат

20 март е обявената от правителството дата, от която зеленият COVID-сертификат ще остане да действа само за пътувания извън страната. Датата обаче не е декрет, както се изрази съветникът по здравни въпроси на министър-председателя и при друг развой на пандемията, решението ще претърпи промяна.

Изпълни ли обаче ролята си зеления сертификат, депутатите в Народното събрание и по тази тема не са съвсем на едно и също мнение, макар всички, с които БГНЕС разговаря, да са част от мнозинството.

От „Продължаваме промяната” изцяло подкрепят изпълнителната власт, а БСП не виждат нищо специално в отмяната му. Според „Има такъв народ” документът не е изиграл ролята си, а Демократична България вярват, че отмяната му трябва да лежи на медицинска обосновка.

Парламентарният репортер на БГНЕС събра мненията на депутатите:

Народният представител от "Продължаваме промяната" и председател на Комисията по здравеопазване Антон Тонев подчерта, че мнението на групата е изцяло подкрепящо позицията на изпълнителната власт.

"Не можем да говорим за избързване и за закъсняване. Ние от "Продължаваме промяната" и коалиционното управление, което обсъжда и взема решенията в изпълнителната власт, смятаме, че всички решения, които касаят българския народ и поведението ни спрямо пандемията, трябва да се вземат на база на медицински и епидемиологични факти. Ние имахме възможност при "Омикрон" вълната да бъдем страните, които първо имат възможност да наблюдават опита от Западна Европа, тъй като тя дойде първо при тях и впоследствие да се ориентираме какви резултати постигат техните решения, а именно кога да се затягат мерки, кога да се разхлабват. Не сме вземали политически решения спрямо конюнктурата или за да се харесаме на някого, а смятаме, че вземаме правилни решения, с които се опитваме да бъдем максимално адекватни", заяви още Тонев.

Той оцени и въздействието на "зеления сертификат" върху ваксинацията в България.

"При всички случаи той е успял да вдигне малко бройките. Може би не достатъчно, съпоставено с бройките в страните на Западна Европа и някои други по света”, каза депутатът. По думите му има резултат в спасените човешки живот, тъй като без "зеления сертификат" страната ни е щяла да загуби повече хора от COVID-19.

Зам.-председателят на Комисията по здравеопазване и депутат от "БСП за България" проф. Георги Михайлов заяви, че става въпрос за стандартни процедури в ЕС.

"България извървя своя път към и по-постепенната отмяна на зеления сертификат. Нито България го е измислила, нито светът го е трудно реализирал. При инфекции, които не са особено опасни, се реализира пълна липса на достъп до една територия, където човек може да се зарази. Тук не става дума за такава инфекция и практиката на премахването на зеления сертификат си върви с отдръпването на инфекцията и може да се появи отново, ако започне да се повдига като пандемична вълна. Това се случи миналото лято. В различни държави бяха премахнати зелените сертификати в различни държави, след това отново бяха въведени. Няма нещо специално, ново и тържествено в това, че се отменя от еди-коя си дата или започва да отпада зеленият сертификат. Той се явява като част от мерките в света и това не е някаква ограничителна мярка. Тя е необходима, не напълно ефективна, защото никоя мярка освен тоталното затваряне, не е", каза той.

Проф. Георги Михайлов припомни случая с епидемията в Либерия, където са затворени границите от въоръжени сили. "Тук не е същият случай. Тук става дума за възможност и той ще остане за пътуванията извън територията на страната, което е практика в ЕС и в света. Вероятно и тя ще остане след време", каза още проф. Михайлов.

Д-р Ивайло Христов от "Има такъв народ", който е и член на Комисията по здравеопазване, също направи коментар по темата.

"Самото въвеждане на зеления сертификат беше забавено и то не изигра ролята, която се очакваше да изиграе. Още повече, че се случи така, че този сертификат предизвика масови фалшификации както на ваксини, така и на изследвания. Единственото, до което доведе беше някои хора да си напълнят джобовете", коментира депутатът от ИТН и даде за пример фиктивните проверки и в заведения, и в търговски обекти.

"Трябва да кажа, че имах възможност да пътувам до Чехия и до Германия. Ако изключим Германия, която е известна със своята перфектност, в Чехия картината е същата. Там този сертификат също не играе роля. Логично страните започнаха да отменят това, защото няма никакъв ефект", каза още д-р Христов.

По думите му целта на сертификата за ускоряване на процеса на ваксинация е постигнала само частичен резултат. Той отбеляза, че ваксинацията е повече процес на убеждение на хората, а не на административни мерки. "Зеленият сертификат" не изигра ролята си", заяви още д-р Христов.

Депутатът от "Има такъв народ" добави, че подкрепят отмяната на "зеления сертификат" от 20 март. "Подкрепяме това, че правителството даде дата. Явно също са преценили, че вече не е ефективно", заяви още д-р Ивайло Христов.

Депутатът от "Демократична България" и заместник-председател на Комисията по здравеопазване д-р Александър Симидчиев заяви за БГНЕС, че ако отмяната на зеления сертификат е с достатъчна медицинска обосновка, е "за".

"Това, което никога не бих искал да се случва е, когато контролираме един процес, който не зависи от политиката, защото е чисто медицински или вирусологичен процес, да вкарваме политика, която да го контролира. Това е все едно да направим решения за отмяна на гравитацията. Вирусът не се съобразява с политиката. Той си действа така, както ще си действа, затова трябва да има медицински обосновки за това какво се прави. Ако видя такива, ще ги подкрепя, ако не виждам такива – няма да може да разчитат на моята подкрепа ", каза още Симидчиев.

Той отговори и на въпроса дали е имал ефект документа в България.

"Колкото и невероятно да ви звучи, ще ви кажа – да. Мога дори да ви се обоснова и да ви покажа неговият ефект. Той нямаше ефект в индивидуален план. Масово не се спазваше неговото приложение, особено що се отнася до пропускателен режим. Хората масово гледаха да го заобиколят, да се снабдят с неистински сертификати. В индивидуален план нямаше особен ефект. В обществен план той имаше измерим ефект. Той удвои броя на ваксинираните на дневна база за периода на действието му от въвеждането до малко след Нова година", аргументира се Симидчиев.

Според него "зеленият сертификат" е имал ефект, но е можел да има и по-добър.

"Този по-добър ефект можеше да се случи, ако той беше въведен малко по по-различен начин, с малко по-голямо предизвестие и яснота, с по-ясна дефиниция защо го въвеждаме. Да бъде с малко по-голяма информационна кампания преди въвеждането му. Въобще аз винаги съм бил от началото на тази пандемия огромен застъпник на това да информираме хората по всяка една стъпка, която се предприема, за да няма объркване и да не се ползва за вътрешнопартийни цели", заяви още д-р Симидчиев. /БГНЕС