Изхвърлиха Париж ФК и Лион от Купата на Франция заради насилие по трибуните

Париж ФК и Лион бяха изхвърлени от Купата на Франция заради хулиганството, което принуди сблъсъкът им на 17 декември да бъде прекратен на почивката.

Привърженик на Лион.

Двата отбора играеха при равенство 1:1 във френската столица, когато фенове нахлуха на терена след инциденти по трибуните на стадиона. Вместо да се опитат да довършат мача и да излъчат победител, Дисциплинарната комисия към Френската футболна федерация (ФФФ) взе решение да изхвърли от надпреварата и двата състава. В изявлението на ФФФ се казва, че е решено, че "двата клуба са отговорни за инцидентите по време на мача", независимо че президентите им се обвинявали един друг.

Решенията означават, че Ница, който трябваше да играе с победителя от въпросната двойка в следващия кръг, се класира директно за осминафиналите. В добавка, Дисципът глоби втородивизионния Париж ФК с 10 000 евро и Лион, на който вече бе отнета точка от актива в Лига заради неприемливо поведение от привържениците този сезон, с 52 000 евро. Комисията също така наложи условна забрана на Лион за купата и забрани на "хлапетата" да разчитат на феновете си при гостувания до края на сезона в Лига 1. Ръководството на тима вече бе решило да забрани на привържениците си да пътуват с отбора за гостувания. Париж ФК ще трябва да изиграе следващите си пет домакинства при закрити врати.

Припомняме, че след като димни бомбички и сигнални ракети бяха хвърляни обратно по трибуните и избухна бой, феновете нахлуха на терена, което доведе до намеса на полицията. Двама души - запалянко и полицай, пострадаха при безредиците. Въпреки че не се стигна до арести по онова време, трима фенове от Париж бяха задържани по-късно, а към двама бяха повдигнати обвинения. Инцидентът бе поредният с подобни проблеми с публиката по френските стадиони през този сезон. Това бе и вторият мач, който бе прекратен с участието на Лион през кампанията - домакинството му на Марсилия бе прекратено, след като капитанът на марсилци Димитри Пайе бе ударен с пластмасова бутилка по главата. /БГНЕС