Изключено приложение разкри международна криминална група на Балканите

Приложението „Sky ECC“ и криптирани телефони, отключени от френската полиция, разкриха, че в държавите от бивша Югославия работи опасна международна престъпна група.

По информация на Radiosarajevo.ba, групата се свързва с незаконна разузнавателна дейност, забранена търговия с наркотици на едро, а според някои неофициални данни – и организиране на убийства.

Според службите за сигурност на БиХ, които провеждат мащабно разследване, на територията на Република Сръбска и Сърбия действа параразузнавателна структура, която се състои от бивши членове на Държавна сигурност и на „Червените барети” (част за специални операции, създадена от сръбската служба за държавна сигурност през 1991 г., определяна като „железния юмрук” на Милошевич – бел. ред.).

Дейността на тази група често се свързва с Милорад Додик - член на Председателството на БиХ и лидер на Съюза на независимите социалдемократи, както и с кръга от неговите приближени. За това свидетелстват и политическите акции, които провежда самият Додик или които обявява в последно време, се казва в информацията.

Според портала, параразузнавателната служба има съучастници в правителството на Република Сръбска, които заемат най-високите позиции в него.

Държавните агенции разполагат със списъка на високопоставени функционери на Република Сръбска, които може да бъдат свързани с дейностите, разкрити от френската полиция, се казва в текста.

Порталът твърди, че също разполага със списъка, но не го обявява, тъй като в момента тече разследване.

Според източниците на портала, свързаните с този случай лица са във всички институции на Република Сръбска – съдебни и охранителни, имат и своите представители в параразузнавателната структура.

В Република Сръбска няма институция, в която параразузнаването и наркоклановете да нямат свой представител. По-фрапиращото е, че няма значим президентски кабинет, в който те също да нямат свой човек. Те дори "покриха" граничните пунктове посредством институциите, се посочва в текста.

Порталът Radiosarajevo.ba заяви, че разследването по този случай се засилва и че повече информация ще има в следващите дни. /БГНЕС