Изкуствен интелект оценява риска от смърт при COVID-19

Изкуствен интелект вече може да оценява пет ключови рискови фактора, които увеличават вероятността от смърт при COVID-19, съобщиха за РИА Новости от пресслужбата на платформата Националната технологична инициатива (NTI).

"Оказва се, че най-голям принос за смъртността имат пет рискови фактора. Това са артериална хипертония (50%), исхемична болест на сърцето (36%), затлъстяване (30%), захарен диабет (18%), възраст над 60 години (54%). 58% от жертвите на COVID-19 са мъже, а средната възраст на починалите е 61,3 години“, съобщи NTI.

В реалната клинична практика постепенно се въвеждат медицински системи за подпомагане на вземането на решения (MDS), създадени на базата на големи данни и технологии за изкуствен интелект, включително машинно обучение. В системата Webiomed, която миналата година беше регистрирана от Росздравнадзор като първото софтуерно медицинско устройство в страната, базирано на изкуствен интелект, е разработен специален блок от медицински функции, за да помогне на лекаря да взема решения относно тактиката за управление на пациентите.

По-специално програмата търси подозрения за COVID-19 по 14 симптома и за оценка на риска от потенциално тежко протичане на заболяването се анализира наличието на клинични състояния в електронните документи на пациента, които са доказали своето отрицателно въздействие. Това са възраст, индекс на телесна маса, артериална хипертония, захарен диабет, коронарна болест на сърцето, инсулт, предсърдно мъждене, хронични белодробни заболявания, злокачествени новообразувания.

NTI поясни, че учени от Медицинския институт на държавния университет в Петрозаводск, Националния център за медицински изследвания по кардиология към Министерството на здравеопазването на Руската федерация, специалисти от K-Sky LLC и Центъра за обществено здраве и медицинска профилактика участват в създаването на алгоритъма.

Учените са анализирали данни на 7 118 пациенти с коронавирус от 8 медицински организации от 1 октомври до 25 ноември 2020 г. Смъртността в групата е била 0,7%. /БГНЕС