Изкуствен подсладител може да разруши ДНК, предупреждават учените

Изкуственият подсладител сукралоза (продаван като Splenda) е широко използван и се съдържа в продукти като диетични газирани напитки и дъвки. Според ново проучване той е способен да уврежда ДНК материала в клетките ни.


Тъй като ДНК съдържа генетичния код, който контролира растежа и поддържането на телата ни, това е сериозен проблем, който може да доведе до множество здравословни проблеми.

Опасенията на изследователите са толкова сериозни, че те призовават агенциите за стандартизация на храните да преразгледат безопасността и регулаторния статус на заместителя на захарта.

Техническият термин за нещо, което разрушава ДНК по този начин, е генотоксичен, а проучването разглежда конкретно сукралоза-6-ацетат: химическото съединение се получава при поглъщане на сукралоза и се усвоява от организма, сочи доклад за проучване при плъхове от 2018 г..

"За да поставим това в контекст, Европейският орган за безопасност на храните има праг на токсикологична загриженост за всички генотоксични вещества от 0,15 микрограма на човек на ден", казва биомедицинският инженер Сюзън Шифман от Държавния университет на Северна Каролина.

"Нашата работа показва, че следите от сукралоза-6-ацетат в една-единствена дневна напитка, подсладена със сукралоза, надвишават този праг. При това дори не се отчита количеството сукралоза-6-ацетат, което се образува като метаболити, след като хората консумират сукралоза."

С други думи, сукралоза-6-ацетат вече присъства в тези напитки, преди да бъдат погълнати, но още по-голяма част от него се произвежда в стомаха ни. Всъщност сукралозата се произвежда от подобрена версия на сукралоза-6-ацетат, която се синтезира от захарозата.

Изследването е публикувано в „Journal of Toxicology and Environmental Health“.

Авторите на проучването провели серия от лабораторни тестове върху човешки кръвни клетки и тъкан от чревната стена, за да видят реакцията към сукралозата и съединението сукралоза-6-ацетат. Направени са и тестове на генетичната активност на чревните клетки, като за всички тях са използвани стандартизирани процедури за анализ за откриване на увреждане на ДНК.


Тестовете потвърдили механизми, които са генотоксични и кластогенни (разкъсват нишките на ДНК), и показали увеличаване на експресията на гени, които са свързани с възпаления, оксидативен стрес и рак. Нещо повече, лигавицата на червата също е била увредена.

"Установихме, че и двата химикала [захароза и сукралоза-6-ацетат] причиняват "пропускливи черва", казва Шифман.

"По принцип те правят стената на червата по-пропусклива. Химикалите увреждат "тесните връзки" или интерфейсите, където клетките в чревната стена се свързват помежду си."

Пропускливите черва означават, че частично усвоената храна и токсините могат да проникнат в кръвния поток. Състоянието може да бъде предизвикано по много начини и да има последващи въздействия в много различни части на тялото.

Изследователите предупреждават, че хората вече трябва да спрат да приемат сукралоза и да консумират всичко, което я съдържа. Преди това подсладителят беше одобрен от регулаторните органи въз основа на изследвания, които показваха, че той преминава през организма непроменен - констатации, които сега се опровергават от по-нови изследвания.

Сега може да се наложи това регулаторно одобрение да бъде преразгледано. Изследователите предполагат, че по-нататъшни изследвания биха могли да проучат по-отблизо потенциално опасните последици за здравето от излагането на сукралоза-6-ацетат.

"Това изследване поражда множество опасения относно потенциалните последици за здравето, свързани със сукралозата и нейните метаболити", казва Шифман.

"Време е да преразгледаме безопасността и регулаторния статут на сукралозата, тъй като се натрупват доказателства, че тя носи значителни рискове." /БГНЕС