Изложба икони на Атанас Атанасов и Станимир Желев

Изложба икони на Атанас Атанасов и Станимир Желев в галерия Арте до 18 януари, предаде репортер на БГНЕС.

Двамата художници имат осъществени няколко стенописа в християнски храмове: през 2013 г. проектират и изпълняват иконите за иконостаса на параклиса Св. Георги в Морската градина на гр. Бургас, а през 2016 г. по проект на Атанас Атанасов изпълняват стенопис на купола на храм Св. Петка Българска, Рупите, изографисан от Светлин Русев.

Това е втора тяхна съвместна изложба с икони в Галерия Арте. Двамата вече близо 30 години работят съвместно. „Започнахме още като студенти с Атанас и започнахме с технологията, един наш преподавател в академията ни запали. И така, опитвайки как се прави църковна живопис, технология, тя е предимно занаят, който доста дълго трябва да се изучава”, сподели Станимир Желев. Той каза, че не може да нямаш отношение към иконата и да я направиш, защото това ще личи. Станимир Желев посочи, че сигурно от 30 години правят икони, не постоянно, всеки се занимава и с живописта си. Атанас Атанасов пък сподели, че около година са подготвяли изложбата. „Естествено сме вършили и други неща през това време. Друг е въпросът, че сме се стиковали може би около 30 години, за да можем да работим заедно. Ние 30 години го учим този занаят и продължаваме”, каза той.

На 14 декември бе направено онлайн откриване. Гергана Борисова, която е галерист в „Арте“ посочи, че изложбата е до 18 януари. „Удължихме изложбата, тъй като програмата на галерията беше прекъсната, заради извънредното положение и затова тя ще бъде до 18 януари, като от началото на годината ще работим абсолютно нормално. Дотогава може всеки, който има желание на индивидуално посещение, чрез предварително обаждане по телефона”, каза тя. /БГНЕС