Изложба "Пътят" в памет на акад. Светлин Русев

Изкуството е път в пустинята, път на лишения и страдания, стръмен и трънлив, път, който води към вечността. Това каза Ангел Симеонов при откриването на изложбата „Пътят“ в столичния хотел „Анел“. Тя се организира от Съюза на колекционерите и е по повод навършването на една година от смъртта на акад. Светлин Русев, предаде репортер на БГНЕС.

Експозицията със 100 произведения, предоставени от 21 български колекционери е разделена в две части. Ранният период от творческия му път от 1955 г. до 1980 г. може да бъде видян в галерия „Средец“ на Министерството на културата, а творбите му от 1980 г. до 2018 в галерията на хотел „Анел“.

„Тази емблематична монументална картина „Сън преди изложба“ е драматичен разказ на целия му сложен, но дълбоко осмислен живот. Той върви хванат за ръка от белия ангел. Запътил се е към любимите си хора, които го очакват там. Горе, в бледо лунната синева на непреходното. Беше една от най-ярките личности на нашето време, любимец на властта и дисидент. Приеман и отричан, хулен и боготворен. Такива бяха и неговите картини – сиви и черни, харесвани и не, загадъчни и мистични и огрени в тъга“, каза в словото си Симеонов и добави, че може би по това са си приличали – той, който пише тъжни стихове, а Светлин, който е бил измежду първите му читатели, и рисува тъжни картини.

Минути след като разбира за смъртта му, Ангел Симеонов написва стихотворението „Живот-картина“, което посвещава на художника Светлин Русев.

„В хотела има един надпис, в който Светлин е написал един своеобразен свой завет. Светлин беше работещ човек, но той беше и трагичен човек, човек с трагично усещане за света. Тези които го познаваха отблизо знаят това. Така съм го запомнил аз“, каза проф. Валери Стефанов и добави, че акад. Русев е човек с огромно място в българската култура, което тепърва ще бъде оценявано.

Сред гостите дошли да почетат паметта на Светлин Русев бяха депутатът Димитър Главчев, колекционери, ценители и обществени личности.

Сред загледаните в картините и пластиките му срещаме певицата Силвия Кацарова. Пред БГНЕС тя каза, че трябва да помним и ценим великите ни хора.

„За мен той е много ярка личност. Остави дълбока следа след себе си. Картините му са невероятни. Аз го помня с усмивка. Той винаги беше усмихнат. Интересното е, че не беше конфликтна личност и знаеше как да общува с хората“, спомни си за него Кацарова и добави, че макар и поводът да е тъжен, с присъствието си показваме, че няма да бъде забравен.

„Ние трябва да живеем със спомените за тях. Искам да им кажа едно скромно обичам те на всички хора на изкуството, които напуснаха България“, каза певицата./БГНЕС