Изложба показва младата сцена за съвременно изкуство в Германия

Млади автори от Франкфурт показват творбите си в обновената галерия на Гьоте-институт в София, предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата, носеща името „Сигурно е просто вятърът”, е проект на четирима aртисти, които живеят и работят във Франкфурт на Майн, Германия. В следващите дни публиката ще има възможност дори да се срещне и да разговаря с авторите.

„Стартирайки с проекта и неговото обсъждане малко преди избухването на пандемията преди година, съвместната ни работа бе белязана от липси и илюзии, от разтягания и повторения. Но също и от тишина, която сякаш бе навсякъде - в изложбените пространства, в студиата, онлайн. Затова този проект е за възможното присъствие и вслушването в него. Той е и за режимите на внимание в обсега на инфраструктури, които всички ние споделяме, като тези на града, на академията, на арт институциите. В какво ни убеждават срещите, които постепенно започват да се явяват?” – споделя за проекта кураторът Виктория Драганова.

Изложбата е продължение на дългогодишната работа на Гьоте-институт България за представяне и подкрепа на млади български художници с различни проекти. През 2021 г. инициативата ще се разраства с първата от серия изложби, предлагащи поглед върху младата сцена за съвременно изкуство в определен град или провинция в Германия. След Франкфурт фокусът ще бъде поставен и върху Дюселдорф, Мюнхен, Хамбург и др. /БГНЕС