Изложба разказва за непознатия д-р Николай П. Николаев

Изложбата "Спомен за д-р Николай П. Николаев" бе открита в понеделник в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий", предаде репортер на БГНЕС.

Д-р Николай Петров Николаев е доктор по право. През Първата световна война е следовател и военен съдия в Конната дивизия. По време на управлението на Георги Кьосеиванов е министър на народното просвещение (1936–1938), а през 1944 г. е изпратен за пълномощен министър в Швеция.

Д-р Николаев е сред създателите и на Ротари клуб в България. Народният съд след 9 септември 1944 г. го осъжда на смърт, поради което той остава в емиграция в Швеция, където умира.

За личността на д-р Николаев се знае много малко. Самата аз като историк си признавам, докато не стана дума в един разговор с Цвятко Кадийски от Ротари клуб, не знаех много. Това постави началото на едно дълго проучване и издирване в архива, разказа за БГНЕС главен библиограф в Националната библиотека Юлия Карадачка.

Огромният масив от документални записки на Николаев може да проследи не само неговия житейски път, „патилата му на министър и общественик“, може да се направи цялостна картина на обществено-политическия и културен живот на България в периода 1911-1944 г., отбеляза Карадачка.

„Това, което мен лично и дълбоко ме развълнува, бяха писмата на Дора Габе до него, в които се усещаше наистина първи трепети между тези двама млади, толкова окрилени с „мечти и надежди“, които тепърва прохождат в литературата“, заяви Юлия Карадачка и акцентира върху разказите на Николаев, повлияни от именитата поетеса.

Целта на настоящата изложба е да представим на публиката малко позабравени личности в днешното забързано ежедневие, заяви директорът на Националната библиотека Красимира Александрова. „Д-р Николаев е точно такъв, ако не поговорим за него, има риск да остане в забвение“, добави тя.

Във фоайето на библиотеката са изложени 7 табла, на които са разкрити неговия живот – от детството – семейната среда, любопитни факти по време на войната.

Изложбата ще остане подредена до 25 юни, включително събота и неделя. Съинициатор на изложбата е Ротари клуб – София. /БГНЕС