Изложба с фотографии показва шеметния интериор на Къщата с ягодите

Широкоформатни снимки на интериора и балконите на Къщата с ягодите – над стогодишната архитектурна ценност в центъра на София, която се превърна в емблематичен пример за безотговорност към наследството, разглеждат днес столичани и гости на София на улица „Сан Стефано“ 6, предаде репортер на БГНЕС.

Организаторите на изложбата, която освен днес, ще бъде показана и на 22 май, казват: „Нека оценим това архитектурно бижу и напомним на Столична община и собственика, че имат законовото задължение да го пазят и ремонтират“.

На плакати, разлепени в района на къщата, се вижда лика на Валентин Златев, последният и настоящ собственик, в стила на американски постер от уестърн филм и надпис: „Търси се“.

БГНЕС припомня, че според последния проект, станал публично известен, къщата трябва да бъде демонтирана и изградена отново „тухла по тухла”.

"Къщата с ягодите" на „Сан Стефано” е като извадена от стихотворение на Димчо Дебелянов – романтичен отглас от минали времена, в които смехът и изтънченият вкус са застинали в стоп кадър.

Никой не знае защо аристократичната постройка на два етажа е наречена така - може би, заради градска легенда или в двора й просто са били засадени ягоди. Но е като жена с бурна история, а такива винаги са били обект на любопитство, на завист и на неизживян копнеж.

Години наред имотът, който е сред най-ценните в центъра на София, седи като грохнала старица със следи от бурна, заможна младост. Прозорците са изпочупени, порталът за карети и красивите каменни стълбища са с изкъртена мазилка, дворът - запустял.

"Къщата с ягодите" е била собственост на банкера Димитър Иванов и съпругата му Надежда Станкович, проектирана е от завършилия училището за художествени занаяти във Виена и Висшето техническо училище в Карлсруе български архитект Георги Кунев. А е построена между 1927 г. и 1930 г. Очевидци разказват, че има пет спални, салони за прием на гости, подиум за музиканти, голям кабинет, стаи за прислуга, веранда, врати с кристални стъкла, камина с червен мрамор, барелефи… Едва ли някой знае каква е съдбата на обзавеждането – по онова време богатите български семейства са купували мебелите си основно от Виена. От оригиналната ограда има отчупено голямо парче или просто се е срутило, така че всеки може да влезе в двора и да проникне в къщата, която някога е била посолство, щаб на чужда резидентура и търговско представителство.

Днес това архитектурно бижу, потънало в прах и забвение, макар че е обявено за паметник на културата още през далечната 1978 г., е собственост на един от най-богатите българи - Валентин Златев.

"Къщата с ягодите" Златев получава през 2012 г. от фирмата на своя баща Васил Златев - "Агрохолд", който пък я купува през 2004 година. /БГНЕС