Изложбата "Босилеград в цветове" представя 40 картини на художници от Балканите

В Мраморното фоайе на Народното събрание бе открита изложбата "Босилеград в цветове", предаде репортер на БГНЕС. Експозицията включва 40 картини на художници от България, Черна гора и Украйна, Сърбия, Република Северна Македония, част от колекцията на сдружение „ГЛАС" – Босилеград. Изложбата се организира с благотворителна цел, като всички картини ще могат да бъдат закупени, а събраните средства ще се използват за бъдещите инициативите на българите от Западните покрайнини.

Депутатът от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова откри изложбата с думите, че председателят на сдружение „ГЛАС" – Босилеград Александър Димитров стои зад инициативи, които системно подкрепят българската общност в западните покрайнини по отношение на културното развитие. "Тази изложба е с двуярка цел - да видим всичко, което са сътворили гостите ни от Балканите и други държави, и да помогнем посредством благотворителност и закупуване на картините на българите от западните покрайнини всички техни културни инициативи", каза още Белобрадова.

Председателят на сдружение „ГЛАС" – Босилеград Александър Димитров разказа, че картините са подбрани от трите издания на едноименния художествен пленер в Босилеград, организиран от сдружение „ГЛАС", с подкрепата на Студентско читалище „Св. Климент Охридски" 1997 от София. "Наистина има какво да покажем. Ние опитваме с много различни инициативи да поддържаме българския дух и българите, които живеят в западните покрайнини", каза той и изрази надежда, че картините ще намерят новите си собственици, за да може хората да получат финансиране и да продължат да реализират своите инициативи в бъдеще.

Председателят на Студентско читалище „Св. Климент Охридски" 1997 Румен Христов каза, че двете организации, които организират изложбата, символизират слогана "Съединението прави силата". /БГНЕС