„Измамникът на века“ Бърни Мадоф почина в затвора

Бърни Мадоф, човекът зад най-мащабната финансова измама в историята, почина в затвора на 82-годишна възраст, съобщиха американските медии, цитирани от АФП.

Мадоф беше осъден на 150 години затвор през юни 2009 г. за измамна схема пирамида, която ощети десетки хиляди хора по света. Смята се, че схемата е била за между 25 и 63 млрд. долара.

„Измамникът на века“ Бърнад Мадоф е на 71 години, когато е осъден. В съда той призна, че в продължение на 20 години е мамил инвеститори и регулатори. Той не е правил никакви сделки, а просто е превеждал всички пари от една банкова сметка в друга, давайки средства по искане на клиенти под формата на „печалба“. Списъкът на измамени инвеститори включва не само най-богатите американски граждани и известни личности, но и най-големите банки в света.

Мадоф е използвал умело регистрираната в Лондон семейна фирма, за да заблуди регулаторните органи и своите клиенти, че търгува с ценни книжа в Европа. Класическата измамна схема, която започва да функционира още през 80-те години, му позволява да прехвърли набраните във фонда средства към семейната фирма в Лондон под предлог, че извършва търговия с европейски ценни книжа. Вместо действително да инвестира набраните средства, Мадоф прехвърля парите обратно към свои сметки в САЩ и ги използва за облагодетелстване на своето семейство и съдружници.

С друга част от парите той покрива разходите за извършваната отделно търговия с ценни книжа в Ню Йорк и заплаща обещаната печалба на по-ранните клиенти. /БГНЕС

Тагове: