Изменението на климата ще струва на Германия близо един трилион до 2050 г.

До средата на века икономически щети, причинени от изменението на климата, могат да достигнат 900 милиарда евро в Германия, показва ново проучване.

Анализът, изготвен от компанията за икономически изследвания Prognos, Института за изследване на икономическите структури и Института за екологични икономически изследвания, е публикуван в момент, когато Берлин работи по стратегия за адаптиране към климата.

Министерствата на икономиката и на околната среда се позовават на проучването, което показва, че екстремните горещини, сушите и наводненията могат да струват от 280 млрд. евро до 900 млрд. евро между 2022 г. и 2050 г., в зависимост от степента на глобалното затопляне. Разходите включват намаляване на добивите в земеделските стопанства, повреждане или унищожаване на сгради и инфраструктура поради проливни дъждове и наводнения, влошаване на транспорта на стоки и въздействие върху здравната система.

В някои области не могат да бъдат направени точни прогнози, тъй като някои последици от изменението на климата, като например намаляването на качеството на живот, трудно могат да бъдат оценени икономически. В проучването се казва, че разходите, свързани с изменението на климата, може да се окажат много по-високи от определените в сценариите на модела, съобщи “Aл Джазира“.

Министерството на икономиката заяви, че от 2000 г. до 2021 г. Германия е загубила 145 млрд. евро поради изменението на климата и екстремните метеорологични условия, като 80 млрд. евро от тях са само през последните пет години, включително наводненията през 2021 г. в провинциите Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия.

Очакваните разходи за щети могат да бъдат напълно намалени чрез мерки за адаптиране към климата, като например съхраняване на въглероден диоксид, ако изменението на климата е само леко, като около 60-80% от разходите могат да бъдат предотвратени при такива мерки. В доклада не се споменава колко биха могли да струват мерките за адаптиране към климата на федералните и щатските правителства.

Природозащитниците твърдят, че политиката на Германия в областта на климата е останала на заден план, тъй като Европа се бори с енергийната криза. За много европейски държави, включително Германия, кризата налага връщане към по-мръсни горива, като например въглища. /БГНЕС