Изменението на климата ще "свари" Южна Азия

Бруталната жега, която изпепели Индия и Пакистан през март и април тази година, вероятно ще се случва все по-често заради изменението на климата. Преди началото на климатичните промени, причинени от човека, шансовете за подобно събитие са били приблизително веднъж на всеки 3000 години. Сега, подобно явление е почти 30 пъти по-вероятно да се случи заради изменението на климата, алармира Фридерике Ото, учен от Института Грантъм в Имперския колеж в Лондон.

Глобалното затопляне с 1,2 градуса по Целзий до момента е съкратило т. нар. "период на повторение на екстремните горещини" с подобна продължителност и интензивност в Южна Азия до веднъж на век, установяват учените от консорциума World Weather Attribution (WWA).

Но тъй като планетата продължава да се затопля, интервалът между такива брутални топлинни вълни ще намалее още повече.

Ако средната температура на повърхността на Земята се повиши до 2 градуса, такива горещи вълни ще се случват на всеки пет години, а след време - и на по-кратки интервали.

През този март и април беше регистриран най-горещият сезон за това време на годината в Пакистан и Индия.

Заради горещините в Индия починаха над 90 души, а тепърва се изчисляват щетите и икономическите загуби от хоспитализациите, пропуснатите заплати, пропуснатите учебни дни и намаленото работно време.

Изпепеляващата жега, съчетана с 60 до 70 процента по-малко валежи от обикновено, съсипаха земеделската година в Индия, и тя остана без жито. В резултат на това миналата седмица Индия блокира милиони тонове пшеница, предназначени за продажба в чужбина, като повиши глобалните цени, които вече бяха силно засегнати от липсата на износ от Украйна. /АФП