Изминалият септември е бил най-горещият в историята

Миналият месец беше най-горещият регистриран септември в света, съобщи този вторник службата за изменение на климата от европейската програма „Коперник“, като също посочи, че 2020 г. може да бъде най-топлата година, надминала 2016 г., съобщава „Дойче Веле“.

Дванадесетмесечният период от октомври 2019 г. до септември 2020 г. е с 1,28 ° C над температурите в прединдустриалната епоха.

Глобалният пакт, сключен през 2015 г., в който около 200 държави се ангажираха да намалят своите емисии на парникови газове, се стреми да запази затоплянето под 1,5 ° C или максимум 2 ° C, за да ограничи въздействието на все по-опустошителни бури, суши и други екстремни събития.

Температурата на планетата вече се е повишила с повече от 1 ° C и се е повишава средно с 0,2 ° C на десетилетие от края на 70-те години, твърди „ Коперник“ в месечния си климатичен баланс. Тази година тенденцията няма да се промени, тъй като включва най-топлите месеци януари, май и юни.

В световен мащаб септември 2020 г. беше с 0,05 ° C над септември 2019 г. и е най-горещият записан месец досега ", посочва европейската служба. Това е с 0,63 ° C над средното за периода 1981- 2020 г.

Температурите бяха особено високи в Сибир, вследствие на горещата вълна, която започна през пролетта и подхрани редица пожари. Температурите бяха по-високи от нормалното и в Северния ледовит океан, отбелязва службата, като припомня, че тази година топенето на летния леден пакет в Арктика завърши с втората най-малка повърхност в историята, след тази от 2012 г.

"Остават три месеца, през които всичко може да се случи", каза Фрежа Вамборг, изследовател в "Коперник", добавяйки, че агенцията не е направила "прогнози за глобалните температури".

Базата данни за наблюдение на температурите на Коперник датира от 1979 г., но конвенционалните наземни данни и информация от други агенции не показват по-топли години преди 1979 г. от предииндустриалната ера. /БГНЕС